Bănci și Asigurări

Volksbank îşi face curaj să revină pe piaţa creditului ipotecar după doi ani de suspendare

Volksbank îşi face curaj să revină pe piaţa creditului ipotecar după doi ani de suspendare

Lucian Cojocaru, vicepreşedinte executiv pe retail al Volksbank: Probabil creditul este diferit faţă de ofertele pe care le-aţi văzut în trecut de la această bancă şi asta din cauză că am învăţat din această criză că trebuie să revenim la valori de bază: servicii simple şi utile, transparenţă şi încredere.

Autor: Razvan Voican

15.09.2011, 00:06 1564

Banca revine pe piaţa creditelor pentru locuinţe cu dobânzi de 9,61% la lei şi respectiv 6,98% la euro, rezultate din aplicarea unor marje de 2,95 puncte procentuale, respectiv 5,45 puncte procentuale peste indicatorii de referinţă ROBOR la şase luni şi EURIBOR la trei luni.

La lei dobânda se actualizează semestrial, iar la euro trimestrial, marja rămânând fixă. Banca susţine că nu percepe comisioane de administrare pe parcursul derulării creditului. Analiza dosarului costă 750 de lei, respectiv 200 de euro, iar operarea unor modificări în contract postacordare costă 150 de lei/35 de euro. Clientul mai are de achitat un comision de cont curent de 1 leu/0,25 euro pe lună.

Volksbank a fost una dintre băncile la care Ordonanţa 50 privind creditul de retail a scos la iveală cele mai multe probleme cu contractele de credit, confuntându-se cu procese intentate de clienţi nemulţumiţi atât de creşterea dobânzilor - considerată abuzivă -, cât şi de practicile privind aşa-numitul comision lunar de risc.

"Creditul CASA este primul nostru produs de acest gen după o pauză de aproape 2 ani în activităţile de creditare. Probabil este diferit faţă de ofertele pe care le-aţi văzut în trecut de la această bancă şi asta din cauză că am învăţat din această criză că trebuie să revenim la valori de bază: servicii simple şi utile, transparenţă şi încredere", a declarat Lucian Cojocaru, vicepreşedinte executiv responsabil cu retailul.

El a împlinit un an de când a fost recrutat de austrieci pentru restructurarea afacerilor din retail ale Volksbank, după ce timp ce şapte ani fusese director comercial pe reţeaua BRD-SocGen.

După doi ani de suspendare a creditării, austriecii au o revenire destul de timidă pe piaţa ipotecarelor, fără dobânzi agresive şi fără vreo ofertă promoţională.

Potrivit băncii, la un credit de 50.000 de euro contractat pe 30 de ani - scadenţa maximă admisă, în euro - rata lunară se ridică la 331,8 euro, iar DAE este 7,27%. Suma totală de rambursat este de 119.340,4 euro. Pentru un credit echivalent în lei, rata este de 1.817,48 lei, la o DAE de 9,9%. Este posibilă şi rambursarea în rate descrescătoare. De asemenea, banca cere un avans minim de 20% din preţul de achiziţie al locuinţei, în timp ce valoarea maximă a unui credit este limitată la 250.000 de euro/1.000.000 de lei.

Săptămâna trecută Volksbank a redeschis practic creditarea de retail prin lansarea opţiunii de descoperit de cont, exclusiv în lei, la dobândă de 7,5 puncte procentuale peste ROBOR la trei luni (13,34% pe datele actuale).

Intrată pe piaţă în 2000, banca austriacă a avut o contribuţie majoră la formarea unei pieţe a creditului ipotecar în condiţiile în care acesta a fost principalul său produs. Totuşi, după 2005 foamea de cotă de piaţă a împins Volksbank într-o creştere galopantă care a culminat cu acumularea celui mai mare portofoliu de credite în franci elveţieni de pe piaţă.

Şi banca-mamă a fost prinsă de criză pe picior greşit, fiind nevoită să-şi vândă reţeaua internaţională către ruşii de la Sberbank. Filiala locală rămâne însă la Volksbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO