Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii BVB nu sunt interesaţi de fuziunea cu Sibex

Acţionarii BVB nu sunt interesaţi de fuziunea cu Sibex

Stere Farmache, preşedintele BVB, a susţinut proiectul de fuziune a BVB cu Sibex

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

27.06.2011, 00:06 501

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu au reuşit nicisâmbătă să dezbată în­jumătăţirea capitalului social, de la 76,7mi­lioane de lei la 38,3 milioane de lei, şi apro­ba­rea deprin­ci­piu a fuziunii cu Sibex, deoarece nici la a do­ua convocarenu s-a întrunit cvorumul necesar.

La AGEA au fost prezenţi acţionari care deţin împreună 24,06%din acţiunile Bursei de Valori, iar cvorumul minim era de 50%.Vineri, la prima convocare, şedinţa nu s-a putut derula din lipsăde cvorum, fiind prezenţi acţionari care deţin doar 45,2% dintitluri, faţă de nivelul minim cerut, de 75%.

"Nu pot să spun acum dacă vom repune subiectele în discuţieîntr-o altă AGA. Prezenţa de astăzi a arătat o lipsă de interes aacţionarilor, deşi punctele de pe ordinea de zi au fostinteresante", a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului deAdministraţie al BVB, Stere Farmache.

Reducerea capitalului social a fost so­li­ci­tată în lunaaprilie de mai mulţi acţionari, însă propunerea nu a fost inclusăde Con­siliul de Administraţie al BVB pe ordinea de zi a AGA de lasfârşitul lunii deoarece cererile acţionarilor respectivi nu auîntrunit anumite criterii de "fond şi formă".

Ulterior, Consiliul de Ad­minsitraţie al Bursei a convocat onouă AGA pentru 24 iunie în care să se discute solicitărileacţionarilor.

Conducerea BVB a prezentat, cu câteva zile înainte de AGEA desâmbătă, acţio­na­rilor un material informativ prin care arată căînjumătăţirea capitalului reduce din "agre­sivitatea"com­pe­tiţională a Bursei şi poate transforma BVB într-o "ţintă maifacilă" în cazul unei eventuale tentative viitoare de preluare şi"poate reprezenta un stimul suplimentar pentru potenţiale procesede fuziune".

Pe ordinea de zi a AGA de vineri figura şi aprobarea deprincipiu a fuziunii BVB cu bursa de la Sibiu.

Fuziunea celor două burse a mai fost în discuţie la BVB lafinele lunii aprilie, în AGA, în aceeaşi zi cu şedinţa acţionarilorde la Sibex. Totuşi, atunci la BVB nu s-a întrunit cvorumulnecesar, în timp ce la Sibiu s-a aprobat de principiu fuziunea.

Administratorii BVB şi ai Sibex au decis la finalul luniiianuarie să reia discuţiile cu privire la fuziune. Atunci, membriicelor două Consilii de Administraţie stabiliseră ca cele două pieţesă continue dezvoltarea pe segmentul principal - Bursa de laBucureşti pe piaţa la vedere, iar cea de la Sibiu pe derivate.Totuşi, BVB a încercat să accelereze dezvoltarea pe segmentul dederivate.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, Erste Sparinvest şiFranklin Templeton deţin indirect aproape câte 5% din titluri. Unalt acţionar important al Bursei este SIF Moldova, care are unpachet de aproape 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO