Burse - Fonduri mutuale

Ce planuri au kazahii la Rompetrol dupa plecarea lui Patriciu

06.07.2009, 00:00 31

Rafinaria Petromidia, activul de la Marea Neagra in jurul caruia omul de afaceri Dinu Patriciu a construit intreg grupul Rompetrol, si reteaua locala de benzinarii sunt potrivit unor surse din piata principalele doua active pe care KazMunaiGaz se va concentra dupa preluarea in proportie de 100% a grupului petrolier Rompetrol.

Mai multe raspunsuri privind planurile pe care kazahii le au acum cand detin in totalitate grupul Rompetrol dupa ce Patriciu si-a vandut pachetul de 25% de actiuni pe care-l mai detinea ar putea fi date la o conferinta care va fi tinuta maine cu ocazia implinirii a 30 de ani de la punerea in functiune a primei instalatii de pe platforma Petromidia. Tot in cadrul acestei intalniri ar putea fi anuntat si noul director general executiv (CEO) al grupului, dupa retragerea lui Patriciu. Potrivit reprezentantilor Rompetrol, la aceasta conferinta va participa o delegatie kazaha, iar Dinu Patriciu si-a anuntat interesul de a participa la eveniment.
"Un lucru este sigur. Rafinaria ii intereseaza foarte mult si reteaua de benzinarii. Cu restul este greu de zis ce se va intampla", spun surse din piata.
Un prim indiciu privind planurile KazMunaiGaz la Rompetrol a fost dat inca de anul trecut cand Danyar Berlibayev, kazahul numit la presedintia consiliului de administratie al Rompetrol, a anuntat ca in maximum trei ani toate activele non-core ale grupului vor fi vandute, suma estimata a fi incasata fiind de cel putin 100 mil. euro. Pana acum, compania de transport aerian Eurojet a fost cumparata chiar de catre Dinu Patriciu, urmatoarele pe lista fiind institutia financiara nebancara FinGroup si operatiunile din Ecuador. Titov Buzescu, actualul vicepresedinte de marketing si retail al grupului, a declarat in martie ca toate companiile non-core din grupul sub umbrela caruia lucreaza circa 40 de firme deruleaza afaceri de circa 300 mil. dolari.
In prezent, la nivelul Rompetrol exista mai multi directori generali adjuncti care l-ar putea inlocui pe Patriciu la sefia grupului. Astfel Ion Sturza, kazahul Saduokhas Meralyiev, dar si Andre Naniche ocupa acum functia de directori generali adjuncti, potrivit site-ului Rompetrol. Alti doi romani cu functii-cheie in Rompetrol sunt secondati de manageri kazahi. Astfel, Adrian Petrus, directorul financiar (CFO), este dublat de un director financiar adjunct in persoana lui Dimitriy Grigoryev, in timp ce Dan Ionescu, directorul operational al grupului (COO), are si el un adjunct in persoana lui Alibek Zhilbayev.
 
Statul roman este la mana lui Nazarbayev pentru recuperarea datoriilor de 571 mil. euro de la Petromidia
Ultimele rapoarte ale agentiilor de rating arata ca grupul Rompetrol nu-si poate plati datoriile fara sprijin din partea actionarului majoritar KazMunaiGaz, care este la randul sau subordonat politicii de stat din Kazahstan, unde presedinte este Nursultan Nazarbayev. Fitch a reconfirmat ratingul BBB- pentru datoriile pe termen lung in valuta ale KazMunaiGaz, datorita legaturii puternice dintre grup si statul kazah.
Rompetrol Rafinare (RRC), compania care opereaza rafinaria Petromidia, are de rambursat in septembrie 2010 obligatiuni in valoare de 571 mil. euro detinute de statul roman. Obligatiunile au fost emise in 2003, prin ordonanta de urgenta a guvernului Nastase, in contul datoriilor istorice ale Petromidia.
Rompetrol Rafinare este la randul ei controlata in proportie de 75% de grupul Rompetrol, de la care ar trebui sa primeasca sprijin pentru plata datoriilor, deoarece nu dispune la nivel individual de lichiditatile necesare pentru plata datoriei, in conditiile in care a acumulat pierderi masive in ultimii ani.
Agentiile de rating sustin insa ca grupul Rompetrol nu are la randul lui resursele necesare platii datoriilor, fiindu-i imposibil sa ofere Rompetrol Rafinare sumele necesare pentru rascumpararea obligatiunilor, fara sprijin din partea actionarului majoritar, grupul kazah KazMunaiGaz. Kazahii controleaza acum 100% din Rompetrol, dupa ce au preluat pachetul de 25% de la Dinu Patriciu.
Intr-un raport emis la finele lunii mai Fitch considera legaturile strategice si operationale dintre Rompetrol si KMG ca fiind "puternice", insa legaturile legale sunt calificate drept "slabe", deoarece grupul kazah nu garanteaza datoriile companiei din Olanda.
Pe de alta parte, grupul KazMunaiGaz este controlat de statul kazah, fiind sprijinit de guvern in negocierile cu partenerii la proiecte, in privinta proprietatii si structurii de finantare, noteaza Fitch. In aceste conditii, finantarea Rompetrol pentru rascumpararea obligatiunilor de la Petromidia va depinde in ultima instanta de decizia guvernului din Kazahstan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO