Burse - Fonduri mutuale

Costel Ceocea, SIF Moldova, despre tranzacţia anului: Dacă am fi rămas împreună toate cele cinci SIF-uri, am fi obţinut condiţii mai bune

Costel Ceocea, SIF Moldova, despre tranzacţia anului: Dacă am fi rămas împreună toate cele cinci SIF-uri, am fi obţinut condiţii mai bune

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2011, 15:03 1169

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), singura dintre SIF-uri care nu a semnat acordul cu Erste privind vânzarea participaţiei la BCR, spune că nu a primit o poziţie oficială din partea Erste şi nici opinia băncii de investiţii Rotschild, care a fost mandatată pentru evaluarea tranzacţiei.

"Având în vedere comportamentul de până acum al oficialilor Erste şi onorabilitatea lor, sperăm că nu vor lăsa situaţia astfel. Aşteptăm o comunicare oficială din partea lor pentru a le putea prezenta acţionarilor toate datele, astfel încât să poată decide în cunoştinţă de cauză. Suntem pregătiţi pentru toate alternativele puse în discuţie în AGA", spune Ceocea.

Anunţul Erste menţionează însă că SIF Moldova poate subscrie la aceeaşi ofertă, în aceleaşi condiţii ca şi SIF-urile care au semnat acordul.

SIF Moldova are convocată Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la finele săptămânii viitoare, pe ordinea de zi fiind aprobarea listării BCR sau mandatarea Consiliului de Administraţie să găsească alte modlaităţi de valorificare a participaţiei. Mâine este ultima zi când conducerea SIF Moldova mai poate publica documente oficiale care să fie discutate în AGA. Chiar dacă acţionarii SIF Moldova vor opta pentru listare, aceasta este foarte greu de realizat din cauză că celelalte patru SIF-uri sunt aproape de o înţelegere cu Erste privind vânzarea participaţiilor lor, iar Erste este obligată să listeze BCR doar dacă toate cele cinci SIF-uri o cer. Acordul de principiu semnat de patru SIF-uri cu BCR prevede că în cazul realizării tranzacţiei, acestea renunţă la dreptul de a cere listarea BCR.

Reprezentanţii SIF Moldova lasă să se înţeleagă că termenii ofertei Erste nu sunt cei mai favorabili pentru SIF-uri. Ei au ca reper tranzacţia de la începutul anului când BERD şi-a vândut pachetul de 5% din BRD, care s-a realizat la un multiplu de preţ faţă de capitalurile proprii semnificativ mai mare decât evaluarea actuală a BCR.

"Cert este că prin poziţia celor patru SIF-uri, practic SIF-urile au pierdut o şansă foarte mare de a-şi menţine poziţia consolidată în faţa Erste. Sunt convins că dacă am fi rămas împreună toate cele cinci SIF-uri, am fi obţinut condiţii mai bune în raport cu oferta Erste", spune Ceocea.

Lipsa SIF Moldova din acordul cu Erste a determinat pe bursă o creştere mai mică a acţiunilor SIF2 în raport cu celelalte SIF-uri. La ora 14:30, titlurile SIF2 creşteau cu 0,9% în timp ce acţiunile celorlalte SIF-uri urcau în medie cu 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO