Burse - Fonduri mutuale

Cum au reuşit Juravle, Giugiumica şi Paşol să-şi ia cea mai mare felie din tranzacţiile cu Fondul Proprietatea

Cum au reuşit Juravle, Giugiumica şi Paşol să-şi ia cea mai mare felie din tranzacţiile cu Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa

01.02.2011, 23:45 100

KBC Securities şi UniCredit CA IB Securities au reuşit să iaîmpreună 35% din piaţa de acţiuni în urma listării FonduluiProprietatea (FP), prin atragerea fondurilor de investiţii străine,iar Intercapital Invest s-a detaşat de celelalte firme de brokerajspecializate pe retail, urcând pe locul al treilea în top, cea maibună clasare din istoria firmei. Prin ce strategii au reuşit aceştibrokeri să se diferenţieze de restul pieţei?

Strategia KBC s-a axat încă de anul trecut pe FondulProprietatea, firma fiind unul dintre cei mai mari intermediari detranzacţii cu titluri FP prin Depozitarul Central în ultimul an.Asta i-a ajutat pe cei de la KBC să-şi asigure o bază importantă declienţi care deţin acţiuni FP, mulţi dintre aceştia tranzacţionândtot prin intermediul firmei şi după listarea fondului la Bursă. Pede altă parte, brokerii KBC au şi unii dintre cei mai mari clienţistrăini de pe piaţă, printre care americanii de la Artio Global sausuedezii de la East Capital, potenţiali cumpărători pe FondulProprietatea.

Ascensiunea UniCredit CA IB Securities s-a bazat tot peatragerea marilor fonduri străine de investiţii, brokerii CA IBrealizând primele tranzacţii mari încă din luna decembrie când aucumpărat pentru clienţi străini pachete de acţiuni BRD de peste 60mil. lei de la SIF Muntenia.

"Profilul nostru a fost întotdeauna să lucrăm cu investitoriinstituţionali, de aceea noi performăm cel mai bine pe o piaţă câtmai lichidă şi cât mai mare. În ultimele luni s-a întrevăzut unînceput de revenire a preţurilor şi a interesului investitorilorstrăini. Din tranzacţiile intermediate pe Fondul Proprietatea circa95% au fost cumpărări, ceea ce ne-a bucurat cel mai mult", adeclarat Liviu Giugiumica, directorul general al UniCredit CA IBSecurities.

KBC şi UniCredit s-au aliat în vara anului trecut pentrucâştigarea mandatului de intermediere a listării FP la Bursă, însăau pierdut în faţa consorţiului format din RaiffeisenCapital&Investment, ING Bank şi BRD, a cărui ofertă tehnică aprimit punctajul maxim de 100 de puncte. În schimb, oferta tehnicăa KBC-UniCredit a primit doar 78 de puncte, atât şeful echipei, câtşi membrii acesteia, care se numără printre cei mai puternicibrokeri din piaţă, fiind punctaţi cu zero la capitolul "pregătireprofesională".

Mandatul de intermediari ai listării FP le-a permis brokerilorde la Raiffeisen, ING şi BRD să meargă în road-show prin Europaalături de Franklin Templeton pentru a atrage investitori străini.Cei trei intermediari au realizat împreună circa 13% dintranzacţiile de pe Bursă din ianuarie, niciunul nereuşind să urcepe podium.

În schimb, poziţia a treia i-a revenit Intercapital Invest, unadintre cele mai mari firme axate pe segmentul de investitori deretail (persoane fizice). Intercapital a surclasat rivali puterniciprecum Broker, BT Securities, IFB Finwest, Carpatica sauTradeville. Pentru brokerii de retail lupta s-a dat mai ales lanivel de comisioane, dar Intercapital spune că a câştigat mai alesdatorită serviciilor oferite.

"Noi am început de peste un an să ne preocupăm de FP, ampublicat primul raport de analiză în ianuarie 2010, primele preţuride pe piaţa OTC, am listat indirect FP la Bursă prin intermediuliFond Financial şi am avut multe contacte cu potenţiali vânzătorişi cumpărători. Credem că eforturile pe care le-am făcut s-au văzutîn această poziţie din top", spune Răzvan Paşol, preşedinteleIntercapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO