Burse - Fonduri mutuale

Familia Timofte a plătit 6,5 mil. € pentru a răscumpăra controlul Transilvania Construcţii

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Stefan Musgociu

17.11.2013, 14:16 913

Andrei Iancu Timofte, directorul general al Transilvania Construcţii din Cluj (COTR), şi fiul lui Mircea Timofte, preşedintele consiliului de ad­mi­nistraţie, au cumpărat pachetul de 50% din ac­ţiu­nile societăţii de construcţii de la SIF Banat-Cri­şana (SIF1), după ce în luna august mama sa, Ga­briela Timofte, a vândut SIF-ului 29% din acţiuni.

Andrei Iancu Timofte a cumpărat joi 49,62% din acţiunile Transilvania Construcţii prin inter­me­diul firmei Parc Logistic Transilvania, pachet pen­tru care a plătit 29,1 mil. lei (6,5 mil. euro).

Prin această tranzacţie, familia Timofte a ajuns din nou să deţină pachetul majoritar de acţiuni. Andrei Iancu Timofte şi tatăl său, Mircea Timofte, deţin aproximativ 80% din acţiunile Transilvania Con­strucţii, care este una dintre cele mai impor­tan­te companii de construcţii din Transilvania. Prin­tre proiectele în care societatea a fost im­plicată se număr construcţia celor două stadioane din Cluj-Napoca.

Andrei Iancu Timofte a cumpărat pachetul de 49,62% din acţiuni printr-un deal, la preţul de 62 lei/acţiune, reiese dintr-o notificare transmisă, vineri, bursei de SSIF Broker (BRK), firma prin care a fost realizată achiziţia. Transferul a fost reali­zat la un preţ cu 10% mai mare faţă de cotaţia înre­gistrată miercuri şi cu 24% peste cea din august (50 lei/acţiune), când SIF Banat-Crişana a cum­părat 29,22% din ac­ţiu­nile Transilvania Con­strucţii de la Gabriela Ti­mof­te, soţia preşedintelui CA, Mircea Timofte. Po­trivit presei locale, Ga­brie­la Timofte a vândut ac­ţiunile fără să discute în prea­labil cu soţul său. Ea a încasat 13,8 mil. lei (3,1 mil. euro) pentru acţiuni.

După tranzacţie, SIF Banat-Crişana a ajuns să con­troleze aproape 50% din companie, iar apoi a con­vocat AGA pentru a schimba consiliul de ad­ministraţie. După primele nouă luni afacerile Transilvania Con­strucţii s-au redus cu 14%, la 22,8 mil. lei (5,1 mil. euro), însă profitul societăţii s-a majorat cu 48%, ajungând la 1,65 mil. lei (371.000 de euro). Pro­fitul operaţional al companiei s-a diminuat în ace­laşi interval cu 11%, la 3,3 mil. lei, însă firma a înre­gistrat pierderi de două ori mai mici din activi­tatea financiară, la 1,2 mil. lei, fapt ce i-a permis să-şi majoreze profitul net.

În şedinţa bursieră de vineri, acţiunile Transil­vania Construcţii au crescut cu 0,51%, la 59,3 lei, preţ la care firma este evaluată la 56 mil. lei (12,6 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO