Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au trecut de la agonie la euforie într-o singură zi

Investitorii au trecut de la agonie la euforie într-o...

Autor: Radu Bostan

10.07.2015, 00:03 488

Bursele internaţionale au revenit pe creştere ieri, mai ales cele europene, care au afişat un plus de până la 3% după mai multe zile în care indicii s-au aflat sub presiune pe fon­dul incerti­tu­dinii din Grecia şi al tur­bu­lenţelor de pe piaţa chineză.

Bursele chineze, care au pierdut o treime din capitalizare în ultimă lună, au afişat miercuri-noapte cea mai rapidă re­ve­nire din ultimii şase ani, după inter­venţia autorităţilor de stat pentru a spori lichi­ditatea şi a bloca operaţiunile spe­cu­la­tive. Indicele pieţei din Shanghai a în­chis pe plus cu 5,7% după ce cu o zi înain­te se prăbuşise cu 7,1%.

Pieţele din zona euro au condus plu­to­nul creşterilor de ieri, investitorii ră­su­flând mai uşor după ce guvernul de la Ate­na a trimis semnale că este deschis unui compromis cu creditorii interna­ţio­nali. Indicele DAX -  Frankfurt a crescut cu 2%, în timp ce indicele CAC40 - Pa­ris a avansat cu 2,4%. Pe pieţele din Mi­lano şi Madrid avansul a fost de 2,7%.

„Volatilitatea reflectă ştirile care se succed rapid şi care imprimă o anumită emo­tivitate pieţei. În prezent, acesta este registrul normalităţii. Când viitorul va deveni mai predictabil, şi pieţele vor îngloba mai multă informaţie şi mai puţină emoţie“, a spus Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

În restul Europei, pieţele au crescut mai timid, cu un avans de doar 0,4% al indicelui WIG30 al bursei de la Varşovia, dar de 1,95% al indicelui BUX de pe bursa de la Budapesta. Pe Bursa de la Bucureşti, indicele de referinţă BET a scăzut uşor, cu 0,04%, pe fondul deprecierii cu 5% a acţiunilor Electrica (EL) în ziua ex-dividend. Cotaţiile celor mai multe blue-chips româneşti au rămas relativ constante, într-o piaţă cu lichiditatea în scădere cu 20% faţă de ziua precedentă.

Bursa din New York a deschis ieri după-amiază (ora României) cu o creştere prudentă, după ce cu o zi înainte şedinţa de tranzacţionare a fost suspendată timp de trei ore şi jumătate din cauza unor probleme tehnice. Indicele S&P500 a avansat cu 0,8%, după ce în ziua anterioară pierduse 1,6%, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,9%, iar Nasdaq Composite al bursei NASDAQ afişa un plus de 1% la începutul zilei.

Cotaţia Brent a petrolului pe bursa de la Londra a crescut ieri cu 3%, până la 58 dolari/baril, semnalul unei uşoare reveniri de la minimele ultimelor trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO