Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor ca SIF Oltenia sa plateasca dividende

02.04.2009, 18:46 35
Un grup de investitori, printre care se numara Dumitru Tudor si cateva fonduri de investitii, a inaintat conducerii SIF Oltenia (SIF5) o propunere privind distribuirea de dividende din profitul realizat anul trecut.
Potrivit unor surse din piata, investitorii solicita un dividend de 0,06 lei/actiune. Celelalte SIF-uri au propus actionarilor distribuirea de dividende in valoare de 0,03 lei pana la 0,045 lei/actiune, randamentele dividendelor fiind cuprinse intre 6% si 10%.
SIF Oltenia este singura dintre cele cinci SIF-uri care a propus actionarilor nedistribuirea de dividende si alocarea profitului pentru surse proprii de finantare, invocand, printre altele, si deprecierea portofoliului de actiuni in 2008 care a condus la scaderea capitalurilor proprii.
"Argumentul principal pentru aceasta propunere este ca si SIF Oltenia asteapta dividende de la companiile la care are detineri si a insistat ca BCR sa dea 40% din profit sub forma de dividende. Am propus un dividend de circa 10% din valoarea de piata a actiunilor, ca si la celelalte SIF-uri", a declarat Dumitru Tudor, care detine aproape 1% din capitalul SIF Oltenia, potrivit raportarilor din toamna anului trecut. El mizeaza pe sprijinul unui grup de actionari care detin cel putin 5% din capitalul SIF Oltenia astfel incat propunerea sa poata fi inscrisa pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor din 24 aprilie.
"Am facut un anunt in acest scop si investitorii care vor acelasi lucru pot trimite SIF-ului solicitari in acest sens. Este o actiune neconcertata", a precizat Dumitru Tudor.
Conducerea SIF Oltenia sustine ca a primit propunerea, dar ca aceasta nu este sustinuta de suficienti actionari pentru a fi introdusa pe ordinea de zi. "Deocamdata nu s-au strans 5% astfel incat propunerea sa poata fi sustinuta in AGA. Pana acum am primit solicitari de la circa 4% din actionari. Eu sunt in totalitate de partea respectarii prevederilor legale, astfel ca daca vor exista suficienti actionari care sa sustina aceasta propunere, o vom discuta. Este prerogativa actionarilor de a dispune ce se intampla cu profitul", a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedinte SIF5.
Potrivit legislatiei in vigoare, completarea ordinii de zi in cadrul AGA se poate realiza la propunerea actionarilor care detin cel putin 5% din capitalul unei companii. Reprezentantii SIF Oltenia sustin ca ordinea de zi a AGA poate fi completata pana la inceputul saptamanii viitoare.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels