Burse - Fonduri mutuale

Le cumpăraţi produsele. De ce nu le-aţi cumpăra şi acţiunile? Topul acţiunilor la multinaţionalele cu afaceri în România

Lucraţi într-o companie multinaţională sau folosiţi bunuri din import? Aflaţi aici de unde puteţi cumpăra acţiunile şi cum au evoluat în ultimul an

Lucraţi într-o companie multinaţională sau folosiţi bunuri din import? Aflaţi aici de unde puteţi cumpăra acţiunile şi cum au evoluat în ultimul an

Autor: Andrei Chirileasa

13.06.2011, 23:53 2596

Doar o mică parte din cele mai mari companii din România suntlis­tate la Bursa de Valori Bu­cureşti (BVB), în timp cemajoritatea sunt controlate de grupuri internaţionale. Astfel,pentru un investitor care caută să investească în cele mai mariafaceri din ţară, opţiunile sunt puţine pe plan local.

Lărgind însă puţin orizontul, un investitor care dispune demai mulţi bani se poate orienta către pieţele internaţionale decapital, în special cele din Europa, unde poate găsi multe dintrecompaniile care deţin operaţiuni importante şi în România. Deexem­plu, pe bursa din Paris sunt listate companii precum FranceTe­le­com (pro­prietarul Orange Ro­mânia), Re­nault (proprietarulDacia) sau Ar­celorMittal, grupul miliardarului in­dian LaksmiMittal care deţine combinatul siderurgic de la Galaţi (Sidex).Astfel, investitorii au acces dintr-odată la trei sectoare deactivitate practic indispo­ni­bile pe bursa de la Bucureşti:telecom şi auto, dar şi siderurgie (companiile siderurgice de peBursă sunt extrem de puţin lichide).

De pe bursa germană, investitorii locali pot cumpăra acţiuni alelanţului de magazine cash&carry Metro, ale grupului energeticE.On sau ale Deutsche Telekom, care controlează indirect Romtelecomşi Cosmote. Principala atracţie a bursei germane sunt însăacţiunile producătorilor de automobile (Daimler, BMW,Volks­wagen).

De altfel, acţiunile Volkswagen au înregistrat o creştere de 72%în ultimul an, în timp ce BMW a crescut cu 59%, creşterile fiindmult peste cele ale principalelor companii româneşti listate.

LaLondra, investitorii au la dispoziţie acţiunile Vodafone, dar şititlurile producătorului de medica­mente GlaxoSmithKline (GSK) sauale producătorului de bere Heineken (dis­ponibile şi pe bursa dinAmsterdam).

Pentru cei care preferă sectorul IT&C, bursele din SUA oferăcea mai variată ofertă, acolo fiind listate Apple, Google sauMicrosoft.

Faptul că multe dintre aceste companii au afaceri în România(fie produc, fie îşi vând produsele aici) ajută în luareadeciziilor. De exemplu, recent au fost anunţate noi investiţiilocale în sectorul componentelor auto. Privind pe pieţele externecompaniile din sectorul auto au înregistrat printre cele mai maricreşteri în ultimul an. De exemplu, acţiunile producătoruluiger­man de cauciucuri Continental au cres­cut cu 61%.

Nokia, în schimb, a anunţat închi­derea unui centru de cercetarela Cluj, semn că încearcă să-şi restruc­tureze acti­vi­tatea, decin-o duce prea bine. Acţiunile Nokia au scăzut în ulti­mul an cupeste 40%.

Construcţiile şi retailul sunt două sectoare puternic lovite decriză în ultimii ani nu doar în România, ci şi pe planinternaţional. Asta se vede şi din evoluţia acţiunilorproducătorului de ciment Holcim sau a celor ale lanţului dehiper­marketuri Carrefour, ambele pe minus în ultimul an.

Investitorii trebuie să ţină cont însă de faptul că atunci cândinvestesc în alte monede se supun şi riscului de curs valutar.Astfel, deşi acţiunile pot înregistra creşteri pe pieţele unde suntcotate, câştigurile pot fi mărite sau anulate de evoluţia cursuluide schimb. De exemplu, în ultimul an dolarul a pierdut 17% faţă deleu, erodând astfel valoarea investiţiilor în dolari.

Astfel, deşi acţiunile Ford au câştigat 17% în dolari, câştigulîn lei este 0, iar acţiunile Procter&Gamble, care au câştigat9% în dolari, au adus pierderi pentru investitorii din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO