Burse - Fonduri mutuale

Miercuri vine marea decizie a Băncii Centrale Americane: planul de majorare a dobânzilor la dolar

Miercuri vine marea decizie a Băncii Centrale Americane:...

Autor: Dan Grigore Ivan

13.12.2016, 00:02 857

Săptămâna aceasta pe bursa de la Bu­cureşti s-ar putea înregistra vola­ti­li­tate determinată de decizia de mâine, 14 decembrie, a Rezervei Federale a SUA, cea mai importantă bancă centrală din lume, care va anunţa dacă majorează sau nu rata de dobândă de politică mo­ne­tară, cu 0,25 puncte procentuale. De ase­menea, banca va anunţa şi aştep­tările pe care le are de la SUA, cea mai mare economie a lumii.

„Ne putem aştepta ca avansul pre­ţului petrolului să susţină în mod special pieţele de capital, însă de luat în cal­cul este şi decizia de politică mo­ne­tară din SUA (nu ar fi exclus ca reacţia pieţelor să fie din nou neaştep­tată)“, con­sideră Silvia Gabor, analist la XTB Brokers.

În septembrie, pe fondul unor zvo­nuri conform cărora Janet Yellen – gu­vernatorul băncii centrale americane –, va anunţa creşterea ratei de politică mo­netară, bursele lumii au fost cuprinse de anxietate, iar principalii indici bur­sieri au afişat deprecieri importante. Mesajele pe care le va transmite Fed-ul sunt şi mai aşteptate având în vedere alegerea surprinzătoare a candidatului republican Donald Trump la Casa Albă. Mai mult, politicile fiscale propuse de republicani ar putea forţa Fed-ul să crească dobânda-cheie mai repede faţă de planurile iniţiale.

Creşterea economiei mondiale a scă­zut de la un nivel de peste 4% în 2010, până la aproximativ 2,5% în pre­zent, fapt ce pune presiune pe revenirea in­flaţiei peste un prag de 2% - ţintit de economiile dezvoltate.

Pentru a reporni economia şi pentru a combate pericolul deflaţionist, marile bănci centrale s-au angajat să ieftinească capi­talul, sperând astfel că investiţiile şi chel­tuielile vor creşte. Bursele au pro­fitat de această stare de fapt, după ce marii indici au stat pe linia de plutire, în ciuda unei situaţii economice incerte. Cu toate acestea, fenomenul dobânzilor nega­tive a fost reclamat de unii adminis­tra­tori de fonduri de pensii sau instituţii ban­care, pentru că profiturile le sunt ero­date.

Economia americană a reuşit să înregistreze o creştere de 3%, peste aştepări, fapt ce ar putea contribui şi sprijini aprecierea ratei de politică monetară din partea Fed. De asemenea, creşterea puternică a pieţei de capital din Statele Unite şi nivelul scăzut al şomajului ar putea fi motive în plus pentru creşterea dobânzii. Dacă se va concretiza, ar fi a doua apreciere după cea din decembrie 2015 în decursul ultimilor nouă ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO