Burse - Fonduri mutuale

Noi reguli pentru companiile listate: politică clară de dividende şi disciplină în estimările despre viitor

Noi reguli pentru companiile listate: politică clară de...

Autor: Radu Bostan

01.12.2014, 00:08 664

Noul cod de guvernanţă corporativă al Bursei de Valori Bucureşti, ce urmează a intra în vigoare anul viitor, va cere companiilor listate să îşi anunţe clar politica de dividende.

Bursa de Valori Bucureşti lucrează alături de Banca Europeană pentru Re­construcţie şi Dezvoltare la elaborarea unui nou cod de guvernanţă corporativă pentru companiile listate, în condiţiile în care implementarea actualului cod a fost destul de slabă.

Sancţiunile pentru raportări defi­ciente sau încălcarea intereselor acţio­narilor minoritari au fost rare şi aplicate inegal până în prezent.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, recu­noaşte că abor­darea a fost „liberală“ în ultimii ani, iar companiile au putut evita penalizările pentru încălcarea regulilor de guver­nanţă dacă explicau de ce nu s-au con­format, aplicând un sistem numit „com­ply or explain“ („aplici sau explici de nu respecţi regulile“ - n. red.). El crede că soluţia nu este întărirea instrumentelor punitive ale bursei, astfel că abordarea viitoare va fi de ti-pul „comply or inform“ („aplici sau in­formezi piaţa dacă nu respecţi regulile“ - n. red.).

„Dacă o companie nu respectă anu­mite reguli de guvernanţă corporativă, va fi obligată să transmită acest lucru pieţei, printr-un raport curent emis în cel mult 24 de ore. Investitorii trebuie să fie informaţi în timp real cu privire la respectarea guvernanţei de către companiile listate“, a explicat Sobo­lewski într-o conferinţă organizată de firma de consultanţă Deloitte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO