Burse - Fonduri mutuale

Petromidia a depasit valoarea nominala

15.12.2004, 00:00 20

Cotatia actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) a atins ieri valoarea nominala de 1.000 lei, si chiar a depasit-o, cursul urcand pe parcursul edintei pana la un nou maxim de 1.070 lei/actiune dupa listarea la Bursa.
Actiunile Petromidia au continuat sa faca obiectul unor tranzactii mari. Si ieri cu aceste titluri s-au derulat tranzactii speciale, mai exact doua , perfectate la preturi de 950 lei si respectiv 970 lei/actiune. Tranzactiile speciale au insumat 19,2 miliarde de lei (487.000 euro), in timp ce operatiunile din piata au totalizat 36,3 miliarde de lei (923.000 euro).
In piata, ultima tranzactie s-a perfectat la un pret de 1.010 lei/actiune, in crestere cu 1,6% fata de cotatia precedenta. "Este posibil sa fi fost si investitori straini care au cumparat actiuni Petromidia in ultimele sedinte, dar la fel de bine este posibil ca principalii cumparatori sa fi fost Faber Invest and Trade. Probabil si-au stabilit o limita la cumparare in jurul pretului de 1.000 lei/actiune, deoarece asa cum s-a vazut pe parcursul sedintei dupa ce pretul a atins 1.020 - 1.030 lei/actiune, piata s-a stabilizat, cursul coborand chiar sub 1.000 lei/actiune, este drept foarte usor." a declarat Marcel Murgoci, director de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest.
Ultima zi in care investitorii mai pot cumpara actiuni Rompetrol Rafinare pentru a putea subscrie in cadrul majorarii de capital pe care o va derula societatea este joi, 16 noiembrie. Brokerii considera ca este greu de spus daca aceste actiuni vor inregistra o corectie negativa pana joi. "Depinde foarte mult de cumparatori si de cine se afla in spatele acestor cumparatori si de interesele pe care le au ei. Nu trebuie uitat ca scopul principal al hotararii consiliului de administratie este sa determine actionarii sa aduca bani in societate" a precizat Murgoci.
 Indicii BET si BET - C au continuat sa inregistreze noi aprecieri, in cazul BET - C la valoarea de ieri consemnandu-se o crestere de peste 100% pentru acest an. Actiunile societatilor de invetsitii financiare (SIF), a caror evolutie este urmarita de indicele BET - FI, nu au reusit sa se afle mai puternic in atentia cumparatorilor, BET - FI inregistrand o noua scadere.
"Piata pe SIF - uri isi va reveni in momentul cand vor veni rezultatele la 11 luni. Avand aceste rezultate, investitorii  vor sti in general cam cum  o sa arate rezultatele la finalul anului, si bineinteles vor avea astfel un punct de plecare intr-o posibila analiza asupra dividendelor pe care SIF - urile le vor distribui anul viitor" a spus Murgoci. SIF Moldova a anuntat in AGA de anul acesta un posibil dividend de 500 lei/actiune pentru anul viitor, in cazul unor SIF - uri, mai ales SIF Transilvania, dividendul putand fi mai ridicat, tinand cont de profitul pe care l-a inregistrat pana in prezent aceasta SIF.
Splitarea valorii nominale a actiunilor Bancii Carpatica a avut o influenta pozitiva asupra pretului, aceste titluri mai castigand ieri 5%, pe fondul unui rulaj de 5,1 miliarde de lei (131.000 euro).
Actiunile Electroputere au atins un nou maxim istoric de 3.400 lei/actiune, cotatia castigand ieri peste 9%. Valoarea tranzactiilor a fost de 2 miliarde de lei (53.000 euro).



Piata RASDAQ
Cel mai mare rulaj din sedinta de ieri, aproape 3 miliarde de lei (76.000 euro), aferent unui volum de circa 3,5 milioane actiuni transferate, l-au realizat titlurile Rompetrol SA (VEGA). Pe fondul unei lichiditati in crestere si a unei presiuni usoare la cumparare, actiunile Rompetrol SA au mentinut evolutia buna din ultimul timp, castigand ieri 0,12%.
Cursul a urcat pana la un maxim de 850 lei/actiune, insa a ajuns apoi de unde a plecat, la un pret la inchidere de 808 lei/actiune, care a fost de altfel si pretul minim.
Printre cele mai tranzactionate actiuni s-au numarat titlurile Socep Constanta. Desi volumul nu s-a ridicat la nivelul sedintei anterioare,  ieri au fost tranzactionate 550.056 actiuni, in valoare totala de peste 1,8 miliarde lei (46.000 euro). Actiunile companiei au inregistrat o apreciere importanta, de 4,76%. Cotatia a urcat chiar de la inceputul zilei, pana la un maxim de 3.410 lei/actiune, pretul la inchidere fiind de 3.300 lei/actiune.
Si actiunile Neptun Campina si-au mentinut evolutia buna din sedinta precedenta, inregistrand ieri o crestere de 6,7%. Pe fondul unor fluctuatii insemnate, inchiderea s-a efectuat la pretul de 220.000 lei/actiune. Cu un rulaj de 1,7 miliarde lei (43.000 euro), titlurile Neptun Campina au fost cele mai tranzactionate de pe Categoria de Baza.
Cea mai spectaculoasa evolutie, o crestere de 19,9%, au inregistrat-o insa actiunile companiei Socot Targu Mures care desfasoara activitati de constructii autostrazi, drumuri, aerodromuri si constructii destinate sportului. Cele trei tranzactii efectuate s-au ridicat la o valoare de 1,25 miliarde lei (32.000 euro), fiind astfel transferat 3,2% din capitalul social al companiei.
Actiunile Conpet Ploiesti au urcat pana la un maxim de 96.000 lei/actiune, pe parcursul sedintei titlurile fiind tranzactionate la un curs mediu in jur de 93.500 lei/actiune, acesta inregistrand astfel o apreciere de 4,9%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 94.000 lei/actiune, apropiat de cursul mediu. Tranzactiile cu titlurile transportatorului de titei s-au ridicat la o valoare totala de aproape 0,52 miliarde lei (13.000 euro).
O tranzactie importanta s-a derulat cu actiunile societatii bucurestene Inox. Prin intermediul acestei operatiuni s-a transferat un pachet de circa 2,27% din capitalul social al companiei. Singura tranzactie realizata cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 16.100 lei/actiune, egal cu cotatia de la finele sedintei precedente. Valoarea transferului a fost de peste 0,7 miliarde lei (17.000 de euro).
Indicele Rasdaq-C care urmareste toate companiile listate pe aceasta bursa nu a suferit practic nici o modificare comparativ cu sedinta precedenta. catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO