Burse - Fonduri mutuale

Piata incepe sa se stabilizeze. Mai jos

16.06.2006, 00:00 17

SIF-urile si-au mai revenit in sedinta de ieri, dand impresia ca piata s-a mai stabilizat dupa scaderile masive ale acestora din ultima perioada. Actiunile lichide au inregistrat in general variatii usoare, indicele BET pierzand 1,2%.

Lichiditatea pe SIF-uri a fost si ea mai redusa decat de obicei. Cele mai tranzactionate dintre acestea au fost si de aceasta data SIF Oltenia si SIF Moldova, cu rulaje in jurul a 1,6 milioane de lei (0,45 mil. euro). Indicele BET-FI a castigat 0,57% in sedinta de joi.

Tranzactiile cele mai mari au fost derulate cu titlurile BRD, cu un rulaj totusi scazut, de 2,3 milioane lei (0,66 mil. euro), acestea stabilizandu-se la nivelul de pret de 15,5 lei/actiune, curs consemnat si la sfarsitul sedintei precedente. Actiunile Bancii Transilvania, cea de-a doua mare banca cotata la BVB, au scazut usor cu 0,6%, pe o lichiditate ceva mai scazuta, de 2,1 mil. lei (0,59 mil. euro).

Celelalte actiuni lichide din domeniul petrolier, Rompetrol si Petrom, au inregistrat scaderi de 3%, respectiv 2%, pe rulaje scazute care nu au depasit 0,73 mil. de lei (0,2 mil. de euro). Indicele BET a pierdut 1,2%.

Analiza tehnica devine din ce in ce mai utilizata in conditiile in care evolutiile individuale sunt destul de putine, titlurile fiind destul de corelate cu evolutia pietei in ansamblu, spun brokerii.

"Cei mai multi analisti de pe piata analizeaza acum evolutia titlurilor doar prin prisma analizei tehnice si au ajuns la concluzia ca s-a atins un prag suport. Investitorii asteapta sa se contureze un trend, fie el de crestere sau scadere, care ar putea fi imprimat de aprobarea Codului fiscal", a declarat Adrian Simionescu, director la Finans Securities.

Brokerii considera ca inaintarea proiectului de lege privind impozitarea pe piata de capital de catre Comisia Buget Finante luand in calcul un impozit de 1% pentru castigurile realizate cu valori mobiliare detinute pe o durata mai mare de un an a contribuit la stabilizarea pietei.

"Faptul ca s-a inaintat un proiect de lege privind impozitarea pe piata de capital in forma de dinainte de modificare a mai linistit piata. Acest lucru a reprezentat un element pozitiv", mai spune Simionescu.

"Pe termen scurt ma astept la o evolutie destul de stabila, cu oscilatii de mica amplitudine. Pe termen lung cred ca piata isi va reveni si vom avea cresteri", spune el.



Actiunile BRD au fost cele mai tranzactionate ieri, cu un rulaj de 2,3 mil. lei (0,66 mil. euro). Cursul a stagnat, aceste titluri inchizand la acelas pret ca in sedinta precedenta, de 15,5 lei/actiune. "Titlurile BRD au fost intotdeauna unele conservatoare si la care au acees doar investitorii mai mari. Faptul ca investitorii se asteptau ca societatea sa acorde actiuni gratuite ca in cazul Bancii Transilvania a creat o senzatie neplacuta. Cu toate acestea sunt niste actiuni stabile, la care nu poti sa pierzi. Rezultatele companiei nu au dezamagit pana acum?'', spune Simionescu. Sectorul bancar a fost in centrul atentiei, tranzactiile cu actiunile Bancii Transilvania apropiindu-se ca valoare de cele ale BRD.



Actiunile SIF Transilvania au castigat ieri 1,7% pe fondul unor tranzactii reduse totusi, de 1,1 milioane de lei (0,3 milioane de euro). De altfel, si lichiditatea actiunilor si a celorlalte societatii de investitii financiare (SIF) a fost modesta, pe volume in scadere fata de sedinta precedenta, cele mai multe SIF-uri inregistrand reveniri usoare. "Evolutia din ultima perioada a SIF-urilor arata ca acestea au atins un minim si mie mi se pare ca scaderea a fost putin artificiala. Investitorii si-au dat seama ca aceste actiuni au scazut mai mult decat celelalte actiuni si reintra treptat la cumparare", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.



Actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat ieri o scadere puternica, de peste 3%, inchizand ziua la pretul de 0,0675 lei/actiune. Scaderea a venit totusi pe fondul unei lichiditati foarte reduse, cu aceste titluri realizandu-se tranzactii de 0,72 milioane de lei (0,2 milioane de euro). "Scandalul legat de managementul companiei a creat o incertitudine puternica in randul investitorilor, care este inamicul numarul unu avand in vedere ca pe Bursa increderea este fundamentala", a precizat Adrian Simionescu. In ultimele luni, cursul Petromidia a suferit pierderi substantiale, ultimul pret fiind cu peste 38% mai redus fata de pretul de inchidere de la finalul anului trecut.



Titlurile Prodplast au pierdut 2,6% la nivelul ultimului pret de ieri, de 3,31 lei/actiune. Tranzactiile cu aceste titluri au insumat 0,3 milioane de lei (0,08 milioane de euro). Aceste actiuni au inregistrat oscilatii importante in ultimele luni dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor care controla compania. "Dupa desfiintarea Asociatiei, salariatii au inceput sa vanda, dar au aparut si investitori interesati sa acumuleze, astfel ca au aparut oscilatii importante in functie de raportul dintre cerere si oferta existenta in anumite momente de timp", a spus Adrian Simionescu. Chiar si cu scaderile din ultima perioada, actiunile Prodplast mai au un plus de aproape 32% de la inceputul acestui an.



Titlurile Compa au inregistrat ieri o noua revenire dupa scaderile din ultima perioada, castigand 1,1% la nivelul pretului de inchidere. Lichiditatea actiunilor a fost insa foarte redusa, aceste titluri facand obiectul unor tranzactii de circa 26.200 de lei (circa 7.400 de euro). "In conditiile in care Asociatia Salariatilor se va desfiinta, aceste actiuni vor ramane mult mai atractive decat sunt in momentul de fata si unii investitori sunt interesati de Compa tocmai prin prisma acestui lucru", a precizat Adrian Simionescu. Societatile controlate de salariati sunt urmarite cu atentie de investitori care mizeaza pe aparitia unor companii interesate sa le preia odata ce salariatii incep sa vanda din actiuni.

adrian.cojocar@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels