Burse - Fonduri mutuale

Putine tranzactii, multe scaderi

24.07.2003, 00:00 20

Valoarea tranzactiilor de la Bursa a atins ieri una din cele mai reduse valori din untimele luni, 11 miliarde de lei, iar cotatiile au continuat sa scada. Cauza pare a fi lipsa de investitori de pe piata, in  conditiile in care nici una din societatile cotate nu a inregistrat tranzactii mai mari de 2,5 miliarde de lei, iar numai patru societati au inregistrat cresteri ale pretului actiunilor.
Pe unii din putinii investitori care nu se afla in vacanta scaderea I-a pus pe ganduri. Multi dintre acestia asteapta ca piata sa mai scada pentru a intra la cumparare.”Le recomad clientilor care vor sa cumpere sa mai astepte doua - trei saptamani pentru ca cel mai probabil piata va continua sa scada,” comenta ieri un broker.
Valaorea mare a tranzactiilor cu actuni Petrom din sedinta anterioara nu a mai avut un efect psihologic asemanator cu cel de la inceputul lunii, cand actiunile Petrom au continuat sa creasca dupa ce evolutia tranzactiilor ii lasa pe brokeri sa creada ca pe piata a intrat un investitor puternic. Actiunile companiei petroliere au reluat ieri tendinta descendenta si au evoluat sub pretul de inchidere din ziua anterioara. Cotatiile au oscilat intre 1.380 si 1.390 lei/actiune, iar ultimele tranzactii s-au realizat la cotatia minima a zilei, in scadere cu 1,4%. Tranzactiile de ieri cu actiuni Petrom nu a depasit ieri un miliard de lei.
Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au ajuns ieri pana la 5.850 lei/actiune, in scadere cu 2,5%. Brokerii spun ca una din cauzele scaderii este dorinta unora dintre investitori de a fructifica castigul de pe urma actiunilor Impact subscrise la un pret mult mai mic fata de piata.Titlurile Impact s-au numarat printre cele mai tranzactionate de pe piata cu operatiubi in valoare de 1,5 miliarde de lei.
Indicele oficial al pietei, BET a pierdut 0,4% fata de ziua precedenta, in timp ce indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor societatilor de investitii financiare a coborat cu 0,3%. Scaderea s-a datorat actiunilor SIF Oltenia, care au pierdut 2% si au incheiat sedinta la 2.450 lei/actiune. Celelalte patru SIF-uri au ramas la preturile de inchidere de marti.
Una din putinele actiuni care au inregistrat o crestere au fost cele ale Turbomecanica Bucuresti, care au castigat 4,4% fata de ziua anterioara si au incheiat sedinta de tranzactionare la 35.500 lei/actiune. Valoarea operatiunilor cu titurile acesteia a fost de 192 milioane de lei.
Tendinta descendenta a continat si in cazul actiunuilor producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti. Acestea s-au transferat ieri la 2.600 lei/actiune, in scadere cu aproape 2%. Cu cateva saptamani in urma, pretul actiunilor Sicomed se apropia de 3.000 lei/actiune. Pretul unor alte actiuni care au inregistrat cresteri importante pe parcursul saptamanilor precedente, Policolor Bucuresti, a continuat sa scada. Cotatia de inchidere de ieri, 4.300 lei/actiune a fost cu 4,4% mai mica fata de cea precedenta. Valoarea tranzactiilor cu titlurile Policolor a fost insa nesemnificativa.



Piata Rasdaq
Actiunile companiei de intretinere si reparare a autovehiculelor Grupul IATSA Pitesti, listate la categoria a II-a a pietei RASDAQ, au inregistrat ieri cea mai mare valoare a actiunilor tranzactionate, 13,4 miliarde de lei. Actiunile transferate in cadrul unei singure tranzactii pe piata reprezinta 10% din capitalul societati.
Vlad Nicolaescu
Cotatia a ramas la valoarea anterioara, 22.000 lei/actiune. Principalul actionar al IATSA este Total Distributin Group Romania, care si-a dimunuat insa cota detinuta de la inceputul anului de la 41% la 36%. SIF Oltenia este un alt actionar important, cu aproape 30% din actiuni. Societatea are un capital social de 152 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unui titlu este de 25.000 de lei. Valoarea mare a operatiunii a ridicat suma tranzactiilor de ieri de pe piata pana la 19,3 miliarde de lei, mai mult decat valaorea operatiunilor de la BVB.
Actiunile Automatica Bucuresti, listate tot la aceasta categorie au continuat sa creasca. Pretul a ajuns ieri pana la 3.800 lei/actiune, iar cotatie medie a castigat 1,1%. Valoarea actiunilor transferate a fost de 58  milioane de lei.
La categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost in continuare cele ale operatorului portuar Socep Constanta. Cotatia actiunilor nu a depasit nici ieri 1.470 lei/actiune, dar pretul mediu a inregistrat o crestere usoara. Valoarea tranzactiilor a fost de 80 milioane de lei.
Actiunile santierul;ui naval Severnav Mehedinti au urcat ieri in topul celor mai tranzactionate titluri de la aceasta categorie. La fel s-a intamplast si cu cotatia, care au urcat cu 1,5%. Cele trei operatiuni de miercuri s-au realizat la preturi cuprinse intre 31.000 si 31.500 lei/actiune.
In cele trei tranzactii de ieri cu actiunile fabricantului de obiecte din sticla Star Glass Targu Jiu s-au transferat actiuni in valoare de 658 milioane de lei. Cotatia a ramas la acelasi nivel ca valoarea de referinta, 7.000 lei/actiune. In ultimele patrui luni, pretul actiunilor Star Glass a crescut cu peste 200%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels