Business Construct

Lafarge nu mai crede in crestere

Lafarge nu mai crede in crestere
26.05.2010, 14:53 24

Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului francez Lafarge,cel mai mare producator de ciment de pe piata locala, si-a revizuitin scadere previziunile privind evolutia businessului, dupa ce lainceputul anului estima o crestere de 0-5% a vanzarilor.

Cauza a fost scaderea de 42,3% a vanzarilor din primultrimestru, pe fondul vremii nefavorabile. Astfel, tendinta descadere a vanzarilor Lafarge va continua dupa ce anul trecutbusinessul a scazut cu 34,4%, pana la circa 243 mil. euro.

"Scaderea vanzarilor fiind in mare parte cauzata de conditiilemeteorologice foarte proaste in primul trimestru al anului 2010,este inca foarte dificil sa apreciem momentul in care piata localase va relansa. Consideram ca se poate recupera o parte dinvanzarile pierdute din cauza vremii, dar cel mai probabil piata sivanzarile noastre vor inregistra o scadere fata de 2009", adeclarat Philippe Platon, directorul financiar al LafargeCiment.

Platon sustine ca piata actuala evolueaza la un ritm comparabilcu cel din 2005-2006, an in care conditiile din timpul iernii nu aufost atat de dificile. "Cautand un an asemanator din punct devedere al iernii, atunci vorbim de o piata cu totul diferita de ceaactuala."

De altfel, scaderea businessului i-a determinat pe cei de laLafarge sa anunte anul trecut finalizarea unui program deinvestitii de 90 mil. euro inceput in urma cu doi ani abia in 2011,fata de termenul initial de 2010.

Reprezentantii Lafarge afirma ca Guvernul ar trebui saaccelereze contractele realizate in modelul proiectare-constructie(design & build) si sa apeleze la parteneriate in sistempublic-privat, insa mai intai ar trebui sa imbunateasca legislatiaspecifica. Totusi, cel mai probabil revenirea pe crestere aeconomiei se va datora tot investitiilor private, cand va reveniapetitul pentru risc.

Grupul Lafarge, cu activitati pe pietele de agregate, betoane sigips-carton, a intrat pe piata locala in 1997, prin preluareafostului producator national Romcim, si are peste 1.100 deangajati, in scadere cu 500 de persoane fata de 2008. LafargeCiment detine doua fabrici de ciment la Medgidia si Hoghiz, precumsi o statie de macinare la Targu-Jiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels