Business Construct

Tehnologie: Inteligenta contra cost

Tehnologie: Inteligenta contra cost

Un sistem inteligent poate aduce economii de aproximativ 30% la fiecare factura

31.07.2008, 15:37 101

Doar 50 de vile au devenit pana in prezent inteligente, cifra care spune destul de multe despre maturitatea pietei locale, despre inclinatia consumatorului roman de a-si inzestra inteligent casele, dar si despre promovarea destul de slaba a acestui tip de produse, potrivit reprezentantilor Schneider Electric, filiala locala a grupului francez cu acelasi nume
Schneider Electric a intrat recent pe piata sistemelor inteligente pentru locuinte dupa finalizarea tranzactiei de preluare a companiei Merten (una dintre primele companii care au pus pe picioare un sistem de control al casei prin intermediul instalatiei electrice).
"Este greu de spus la cat va ajunge numarul de case inzestrate cu astfel de sisteme pe termen mediu. Noile cartiere rezidentiale ofera astfel de sanse, dar un asemenea sistem trebuie realizat inainte de finalizarea locuintei, altfel incorporarea unui astfel de sistem intr-o structura deja existenta necesita o renovare radicala", spune Monica Rosu, responsabil pe segmentul rezidential al Schneider Electric Romania.
Dupa instalare, sistemul poate fi extins, dar greul trebuie facut de la inceput. Concret, cel care se decide sa faca o astfel de investitie face o economie de aproximativ 30% a costurilor de utilizare in comparatie cu o instalatie conventionala. Fiind un produs destinat segmentului cu venituri peste medie, economia la factura nu reprezinta neaparat factorul major de atractivitate.
Faptul ca poti controla casa dintr-un singur buton, ca o poti verifica pe calculator sau prin intermediul telefonului de la distanta si ca o poti programa sa astepte asa cum ai dori, sunt cu siguranta elemente care atrag mult mai mult utilizatorul final.


Ce poate face sistemul?
Aprinde si stinge lumini, incalzeste sau raceste casa, opreste sau blocheaza sistemul de alarma, da drumul
la muzica, opreste toate prizele cand nu este nimeni acasa, iar grija pentru fierul de calcat lasat in functiune dispare, simuleaza prezenta atunci cand nu este cineva acasa pentru a tine la distanta hotii. In plus vorbeste cu tine pe internet, iti da mesaj daca o lumina se aprinde fara sa fie programata si aduce camera la temperatura potrivita cu putin timp inainte de a intra pe usa.
"O casa inteligenta este similara unei masini de lux care are concentrate la bord toate functiile de comanda si control. Sa te faci comod seara nu mai inseamna sa te plimbi de la un comutator sau termostat la altul. Asa cum o dimineata placuta nu inseamna deloc sa ai grija de storuri, lumini si centrala termica", spune Rosu.
"Astazi nu ne mai punem doar problema amplasarii prizelor si a intrerupatoarelor. Numeroasele noutati aparute in domeniul instalatiilor si echipamentelor pentru constructii ne ofera acum posibilitati si aplicatii nelimitate, fie ca este vorba de solutii radio utilizate in cazul unor renovari, fie de sisteme de supraveghere si comanda de la distanta, prin Internet", mai precizeaza reprezentanta Schneider Electric.
Fiecare camera a casei poate avea un anumit scenariu in functie de comportamentul celor care le utilizeaza, scenariu care ia in calcul luminozitatea necesara sau temperatura.
Un astfel de sistem contribuie la siguranta de ansamblu a casei putandu-se evita incendii sau intrari frauduloase tot prin intermediul anumitor scenarii setate.
"Parca auzi vocea mamei: nu uita sa stingi lumina! Verifica aragazul! Ai inchis apa? Ai incuiat usa? Ei bine, raspunsul este nu! Nu am verificat nimic. Am apasat un buton si pot pleca linistit spre birou. Acasa totul este in regula", spune Rosu.
Ce inseamna controlul luminii, al ambientului sau al temperaturii? Prin apasarea unui singur buton, se pot controla storurile actionate electric in birou, dormitorul matrimonial sau dormitorul copiilor. Protectia automata de lumina excesiva a soarelui sau de vantul puternic in caz de furtuni este asigurata de marchize sau storuri care reactioneaza la senzori de soare si de vant.
Protectia impotriva spargerilor este asigurata de storuri si obloane cu temporizare care sunt coborate atunci cand nu este nimeni acasa. Ferestrele se pot inchide sau deschide printr-o simpla apasare de buton.
Iluminatul sau aparatele conectate la prize pot fi dezactivate printr-o simpla apasare de buton.
Setarile individuale pentru iluminare pot fi activate oricand si oriunde: in sufragerie, in bucatarie, pentru citit sau pentru privit la TV. La apasarea butonului "panic" de langa pat, casa si gradina se vor lumina puternic. Hotii pot fi tinuti la distanta facand sa para ca este cineva acasa atunci cand nu este nimeni acasa. Prin controlul individual al temperaturii in fiecare camera se obtin temperaturi potrivite in toata casa si se economiseste energie. Climatul este sanatos pentru somn datorita reducerii automate a incalzirii pe timp de noapte.
Temperatura in incapere este coborata automat cand sunt deschise ferestrele, ducand la reduceri ale costului de incalzire. La acestea se adauga posibilitatea de a stropi automat gradina sau de a aduce temperatura din piscina la nivelul dorit. Costurile de incalzire vor fi reduse si datorita controlului valvelor de incalzire.
In total, se pot ajunge la economii de aproximativ 30% la fiecare factura. In conditiile actuale de scumpire accelarata a costurilor cu energia, dar si a preocuparii din ce in ce mai intense privind protectia mediului, aceste facilitati devin destul de atractive.
Sistemul propus de Schneider se numeste KNX si este un sistem care reuneste functiile ce erau controlate separat. Este un sistem destul de flexibil care permite adaugarea de noi functii dupa instalare. Si designul poate fi ales in functie de stilul casei, de la clasic la modern.
Controlul sistemului se poate realiza fie prin telefon, fie prin Internet. Implementarea sistemului nu dureaza mai mult de 3-4 zile.


Concurenta pe sisteme inteligente
In afara de Schneider care a inceput promovarea acestei tehnologii dupa preluarea Merten, achizitie care a avut impact atat la nivel global, cat si pe piata locala prin preluarea diviziei Merten Romania, mai sunt o serie de integratori de astfel de sisteme si anume concerul german Siemens, precum si grupul elvetiano-suedez ABB.
Potrivit celor mai recente informatii, un sistem propus de Siemens, care se numeste Intrabus, are o valoare de aproximativ 10% din costul total al locuintei, timpul de instalare fiind de aproximativ 3-4 zile.
Unul dintre primele proiecte la scara mare care ar putea beneficia de un astfel de sistem este partea rezidentiala a proiectului Baneasa. Potrivit reprezentantilor Siemens, discutiile se purtau pentru 220 de vile, valoarea sistemului fiind de aproximativ 25.000 de euro, cu o perioada de instalare de 2-3 zile. Din aceasta valoare, circa 17.000 de euro reprezinta doar echipamentele. Proiectul include controlul jaluzelelor exterioare, controlul ferestrelor, instalatia electrica, incalzirea si racirea camerelor, sistemele de securitate, controlul luminii, la care se adauga instalarea si softul. Controlul casei se face prin telefon, iar sistemul se numeste Intrabus.
ABB propune sistemul EIB, care reprezinta un sistem de instalatie electrica programabil, continand elemente capabile sa comunice intre ele conectate prin intermediul aceleiasi linii (bus). Un PC poate fi conectat in orice punct al sistemului prin interfata seriala si prin intermediul unui soft instalat poate programa, configura sau monitoriza sistemul. In mare, functiile sistemului nu difera subsatnatial de la un furnizor de astfel de servicii la altul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels