Business Hi-Tech

Cursa wireless la bordul unui Ferrari

28.04.2004, 00:00 39



CERF 2004 - Turul pavilioanelor. Defilez cu noul Ferrari 3000 prin fata standurilor sa realimentez mailbox-ul. Accelerez prin multimea interesata de noul val IT&C, urmarind indicatorul de viteza. 11Mbps. Standul Connex. Cer permisiunea de-a urca la bord. Ferrari-ul meu atrage atentia firewall-ului. Legatura stabilita fara probleme functioneaza in cele mai bune conditii.



De ce nu, un hot-spot la bordul unui vapor? Chiar daca s-au nascut intr-un mediu corporatist, retelele wireless au pornit atacul in spatiile publice, castigand teren in special, in zonele bine delimitate fizic: aeroporturi, gari, hoteluri, restaurante, centre de conferinta, campusuri si centre comerciale. Oamenii de afaceri aflati in delegatii raman cei mai interesati de avantajele oferite de hotspot-uri. Prin intermediul cardurilor WLAN (retea wireless - wireless LAN), acestia pot accesa pe propriile notebook-uri resurse Internet sau Intranet. Un astfel de card wireless poate fi achizitionat la un pret sub 50 USD.



Partenerii de afaceri sau potentialii clienti ai unei companii moderne vor aprecia calitatea legaturii si modul facil de conectare a propriilor sisteme portabile (notebook-uri, PDA-uri) in cadrul retelei, fara a compromite integritatea acesteia. Cu un simplu click in browser-ul web, orice persoana se va bucura instant de o conexiune wireless la Internet. Acces-Point-ul (punctul de acces) asigura nivele multiple de securitate in cadrul unui hot spot. Astfel, utilizatorii pot fi siguri ca statiile lor nu vor putea fi vazute sau accesate de alti utilizatori din cadrul hotspot-ului. De asemenea, abonatii pot utiliza conexiuni sigure VPN (VPN - virtual private network - retea virtuala privata).



In tabara operatorilor, batalia pentru locatii deja a inceput. In prezent, la nivel mondial exista aproximativ 30.000 de locatii. Principalele aspecte legate de hotspot-uri pornesc de la interoperabilitatea intre mai multe locatii, pana la interesul operatorilor si al integratorilor de a atrage tot mai multi clienti. Serviciile Wi-Fi oferite in pachet cu cele de telefonie mobila vor stimula si mai mult noii consumatori. In curand vom fi asaltati de ofertele in care la pachet ti se dau servicii GPRS + WLAN.





Echipamentele Access Point folosesc standardul "Radius Authentication, Authorization and Accounting" (AAA), ce permite integrarea serviciului de access wireless intr-un sistem complet de contorizare si facturare pentru clienti. Furnizorii de servicii vor putea oferi acces la Internet in sistem pay-per-use sau abonament cu tarif fix.



Accesul la Internet nu este singura aplicatie aflata in discutie. Furnizorii de software vor intra si ei in acest joc, devreme ce vor exista cereri pentru noi aplicatii wireless: lanturile hoteliere vor dori sa ofere servicii de cazare, restaurantele vor cauta sa isi promoveze ofertele si meniurile in cadrul hotspot-urilor, centrele de conferinte vor publica programele evenimentelor, iar aeroporturile vor afisa orarul curselor aeriene.



Alti beneficiari importanti ai dezvoltarii hotspot-urilor sunt furnizorii de Access Point-uri. Conform observatorului american ABI Research, vanzarile de echipamente necesare acestor implementari ar putea ajunge in 2008 la un milion de unitati. Nivelul maxim de crestere a pietei de access-point-uri ar urma sa fie atins in 2005 (132%). O alta companie de cercetare a pietii - IDC sustine ca anul acesta numarul de hotspot-uri se va majora cu 84,6%.



Dar sa ne intoarcem la CERF 2004, evenimentul care a reunit cele mai multe si mai mari hotspot-uri din Romania. Ma aflu din nou la bordul aceluiasi Ferrari 3000. Ziua Comunicatiilor se desfasoara in Sala Nicolae Titulescu. Publicul: operatori, provideri de tehnologie, echipamente si servicii, companii de software, asociatii profesionale, reprezentanti ai institutiilor internationale si din sectorul guvernamental. Prin ei, cateva notebook-uri simt prezenta unui alt hotspot implementat de AGNOR cu echipamentele Proxim.



Hotspot-ul Wi-Fi al operatorului GSM Connex acopera toate pavilioanele Romexpo, devenind pentru cinci zile cel mai mai mare hotspot Wi-Fi din Europa Centrala si de Est. Vizitatorii si expozantii acceseaza Internetul gratis la viteza broadband prin serviciul NetZone.



In cadrul pavilionului 14 descopar mai multe retele wireless, implementate de alti expozanti. Configurarea pe notebook este cat se poate de simpla. Adaug ID-urile retelelor preferate, iar sistemul se conecteaza instant. Nu toate functioneaza insa, ca un hotspot. Ma retrag la standul Tornado Sistems, care gazduieste un hotspot functional. Legatura la Internet este asigurata de RDS, iar echipamentele sunt Orinoco AP 2500 de la Proxim. Viteza de conectare depinde de locul in care ma aflu si de distanta pana la cel mai apropiat access-point. Cat timp am colindat complexul Romexpo am primit patru emailuri, plus un reminder pentru a scrie articolul de fata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24