Business Hi-Tech

Folosiţi chatul de pe Facebook? Ce virus puteţi contracta

Folosiţi chatul de pe Facebook? Ce virus puteţi contracta

Autor: Cătălina Butan

14.05.2013, 17:27 504

Utilizatorii chat-ului de pe Facebook riscă să contracteze o nouă versiune de virus, care se răspândeşte sub forma unor link-uri prin mesaje şi care îşi poate face singur actualizările pentru a-şi instala cea mai nouă versiune, potrivit unui comunicat Bitdefender, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de soluţii antivirus.

Cel mai uşor mod să contractezi un virus pe Facebook

Virusul Dorkbot, detectat într-o versiune iniţială în urmă cu doi ani, ca Blackdoor a fost împachetat într-o formă nouă, cu scopul de a evita soluţiile antivirus. Dorkbot poate, de asemnea spiona activitatea utilizatorilor în browser. În afară de mesageria instant, virusul se poate răspândi şi prin dispozitive USB.

Utilizatorii nu trebuie să dea click pe mesaje care, deşi par fotografii, sunt fişiere executabile. La descărcare, ele instalează automat un software periculos ce oferă atacatorilor control asupra calculatorului infectat. În general, executarea unui astfel de fişier (cu extensia exe) poate fi dăunătoare, indiferent dacă este primit de la prieteni sau persoane necunoscute, prin intermediul programelor de mesagerie instantă.

În ultimii doi ani, tot mai mulţi viruşi se propagă pe reţelele de socializare.

Aproape un sfert din programele dăunătoare de pe Facebook promit să dezvăluie utilizatorilor cine le-a vizitat profilul.

Utilizatorii se pot proteja de ameninţările apărute pe Facebook cu aplicaţia gratuită Bitdefender Safego, care scanează link-urile de pe reţeaua de socializare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24