Business Hi-Tech

Razboiul preturilor pe piata telecom continua inca trei - patru ani

15.04.2010, 09:33 27

Razboiul preturilor de pe piata locala telecom nu isi va diminuaintensitatea nici in urmatorii trei-patru ani, iar rata incascazuta de utilizare a serviciilor de acces la internet din Romaniareprezinta sansa operatorilor de a-si mari venitul mediu peutilizator, spun reprezentanti ai unor companii telecom.

"Suntem inca in urma la utilizarea internetului asa ca acumoperatorii inca investesc si isi fac retele pentru a putea oferinet de mare viteza - care sa permita si furnizarea de telefonie side servicii TV. Acesta este pariul acum - venitul mediu peutilizator va creste prin utilizarea mai mare a internetului",crede Radu Petric, seful Asociatiei de Comunicatii prin Cablu(ACC), care grupeaza cei mai mari jucatori de pe piata. El a facutaceste declaratii in cadrul unei conferinte organizate la Bucurestide publicatia online Broadband TV News, din Marea Britanie.

Cu doar 2,8 milioane de linii fixe de acces la internet rapid lafinele anului trecut - reprezentand 13% din populatie, Romania esteuna dintre codasele Uniunii Europene la acest capitol, astfel cacererea va continua sa fie ridicata, sunt de acord operatorii.

Digital Cable Systems - un operator telecom detinut de fondul deinvestiti AIG care ocupa locul trei pe piata de cablu TV, ainregistrat cresteri "usoare" ale veniturilor in primul trimestruexact pe fondul cresterii numarului de clienti care au cumparat siservicii internet pe langa cele video, spune Dinu Malacopol, sefulcompaniei. "Avem semne bune si pe segmentul de business, undefirmele dau semne ca se pregatesc de extindere si isi marescconsumul. Daca piata business isi revine, in sase luni putem sperala crestere si pe segmentul consumer", adauga Malacopol. DigitalCable Systems - care actioneaza pe piata consumer sub brandul AKTA,estimeaza pentru acest an afaceri de 34,5 mil. euro.

In ceea ce priveste tarifele din Romania - "cele mai mici dinEuropa" dupa cum spune Petric, situatia nu se va imbunatati pentruoperatori in urmatorii trei patru ani, crede Malacopol. "Razboiulpreturilor se va incheia peste 3-4 ani, insa doar dupa ce voraparea noi consolidari in industrie", a spus Malacopol.

RCS&RDS, Romtelecom, UPC si AKTA - care controleaza impreunagrosul pietelor locale de servicii TV si internet, au aproximativ1.000 de competitori mai mici, in mare parte asa-numitele "retelede cartier". Marii operatori se asteapta ca acesti operatori micifie sa fie cumparati, fie sa iasa din business, pe masura ceclientii vor cere servicii mai scumpe, iar proprietarii nu vor aveafondurile necesare pentru investitii.

Consolidarea este un proces "normal", crede si Magnus Ternsjo,managing director al nou-in fiintatei divizii de televiziune prinsatelit UPC Direct - care va gestiona acest segment de pe piata TVin mai multe tari din regiune, inclusiv Romania. "In mod clar unulsau doi jucatori de pe piata de televiziune prin satelit din Romania vor disparea", a spus Ternsjo fara a nominaliza ce companiiar putea avea aceasta soarta. "In tre barea este doar cand se vaintam pla", a a daugat el. Cei mai mici furnizori DTH din Ro maniasunt Digital Cable Systems si Boom TV - care este controlat de ocompanie israeliana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO