Business Hi-Tech

Sobig F: vanatoarea continua

26.08.2003, 00:00 12

Expertii in securitate si specialistii in virusi incearca sa localizeze computerele infectate de virusul Sobig F, pentru a preveni un eventual atac informatic pe 11 septembrie.
Specialistii sustin ca virusul a fost creat astfel incat sa aleaga singur 20 de servere mari, care sa fie apoi utilizate pentru un atac informatic de amploare. Nu se stie insa caror companii apartin aceste servere si nici nu se stie de ce a actionat Sobig in acest mod. Marile companii si utilizatorii particulari au reusit pana acum, in mare masura sa curete computerele infectate de virus, multumita programelor distribuite gratuit pe Internet.
Virusul continua sa se raspandeasca prin email, insa cu o viteza mai mica decat saptamana trecuta. In momentul de varf, unul din 17 mesaje e-mail la nivel mondial erau infectate. Acum, Sobig F se mai transmite doar cu ajutorul celor care au fost plecati in vacanta si se reintorc la birou nestiind de infectia raspandita pe Internet.
Expertii incearca acum sa anticipeze urmatoarele miscari ale virusului, precum si ale autorului sau, ramas anonim. "Nu stim ce ar putea face. Ar putea incarca un program care sa prezinte cateva zambete pe ecran, sau ar putea lansa un atac masiv asupra serverelor guvernamentale", a apreciat un specialist al companiei producatoare de aplicatii antivirus Sophos. Expertii se tem insa ca noile versiuni ale Sobig vor fi si mai periculoase si mai raspandite decat actualul Sobig F.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24