Business Hi-Tech

Vanzarile computerelor Apple Mac au stagnat luna trecuta

Vanzarile computerelor Apple Mac au stagnat luna trecuta
16.12.2008, 18:08 15

Compania americana Apple, producatorul computerelor Macintosh (Mac) si al dispozitivelor iPod si iPhone, a inregistrat o scadere a vanzarilor de computere in Statele Unite in luna noiembrie, in timp ce vanzarile de PC-uri ce ruleaza sisteme de operare Microsoft Windows au urcat cu 7%, scrie presa internationala, citand firma de cercetare NPD Group.

Vanzarile totale de sisteme desktop au cazut cu 20% comparativ cu noiembrie 2007, PC-urile cu Windows inregistrand o depreciere de 15%, iar desktopurile Mac scazand cu 38%.
Pe de alta parte, vanzarile de laptopuri Apple au urcat cu 22% in luna noiembrie, fata de avansul de 15% al computerelor portabile ce folosesc Windows. "Consumatorii care cumpara laptopuri Apple beneficiaza de putin mai multa valoare adaugata. In cazul desktopurilor nu cred ca acest lucru mai este valabil. Probabil ca gama iMac are nevoie de o reactualizare", a declarat analistul Stephen Barker de la NPD Group.
Firma de analiza a pietei IDC (International Data Corporation) a anuntat la inceputul lunii ca estimeaza o crestere de 5,3% a vanzarilor totale de PC-uri anul viitor, la 267 mld. dolari (195 mld. euro).
Apple are in prezent o capitalizare de piata de 84,23 mld. dolari (61,75 mld. euro), calculata la pretul de inchidere al actiunilor de luni, 94,75 dolari (69,46 euro).
Cotatia titlurilor Apple s-a depreciat cu 52,17% de la inceputul acestui an, atunci cand o actiune valora 194,84 dolari (142,85 euro). Pragul de 200 de dolari a fost depasit pentru o scurta perioada de timp in luna decembrie.
Primele semne de slabiciune pentru Apple au alimentat grijile investitorilor ca recesiunea economica va afecta businessul companiei americane anul viitor. Pana acum cererea pentru Mac-uri a fost solida, chiar daca vanzarile de PC-uri cu Windows sau chiar alte electronice precum televizoare cu ecran plat au incetinit.
Steve Jobs, directorul executiv al Apple, anunta in luna octombrie ca nu intentioneaza sa reduca pretul de vanzare al computerelor Macintosh, care genereaza 46% din veniturile totale ale companiei.
"Nu suntem foarte ingrijorati ca declinul economic va reorienta consumatorii spre PC-uri mai ieftine", spunea el.
Apple estimeaza vanzari de 9-10 mld. dolari (6,6 - 7,33 mld. euro) in trimestrul curent si un profit de 1,06 - 1,35 dolari pe actiune.
In aceeasi perioada din 2007, compania a raportat un profit de 1,76 de dolari pe actiune, la incasari de 9,6 miliarde de dolari (7,03 miliarde de euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels