Business Hi-Tech

Vodafone ar putea obtine peste 20 mld. $ din Verizon Wireless

24.07.2007, 19:31 6

Consiliul de conducere al Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, este asteptat sa se intalneasca pentru a discuta viitorul participatiei la Verizon Wireless, unul dintre cei mai puternici operatori mobili din Statele Unite, scrie Financial Times.
Saptamana trecuta, oficialii Vodafone, care detine 45% din Verizon Wireless, au recunoscut ca sunt "extrem de nesiguri" ca ar putea primi o suma estimata de 21,5 mld. dolari (15,6 mld. euro) pentru vanzarea unei parti din pachetul de actiuni.
Verizon Communications, grupul telecom american care detine restul de 55% din Verizon Wireless, doreste sa cumpere integral operatorul mobil, insa nu a reusit sa convinga Vodafone sa-i vanda participatia de 45%, care valoreaza circa 50 mld. dolari (36,2 mld. euro).
Consiliul Vodafone a hotarat dezbaterea acestei probleme dupa ce un actionar a declarat ca participatia la Verizon Wireless este o investitie "pasiva", care nu a mai generat dividende in perioada 2004-2005.
Pana pe 9 august, consiliul companiei trebuie sa decida daca va lua in considerare vanzarea actiunilor Verizon Wireless catre Verizon Communications, pentru o suma de pana la 10 mld. dolari (7,24 mld. euro). Unii analisti sunt de parere ca Vodafone nu va lua aceasta decizie.
O parte de aproximativ 7,5 mld. dolari (5,43 mld. euro) din suma de 10 mld. pe care Vodafone ar putea sa o castige ar putea beneficia de amanarea platii impozitelor pe castigul de capital pentru o perioada de opt ani. Acest lucru se intampla deoarece orice decizie de exercitare a dreptului de vanzare a actiunilor ar trebui precedata de evaluarea operatorului Verizon Wireless, care ar trebui sa determina ce procent din participatia de 45% a Vodafone poate fi comericializata pentru 10 mld. dolari (7,24 mld. euro). Este posibil care orice crestere a valorii Verizon Wireless sa fie reflectata de un pret special al dividendelor.
Insa, Andy Halford, directorul financiar Vodafone, a declarat saptamana trecuta ca rezultatul oricarei reevaluari a Verizon Wireless ar fi "extrem de incert". Aceasta situatie se datoreaza faptului ca Verizon Communications trebuie sa decida daca o crestere a valorii operatorului se va reflecta in procesul de calcul al dividendelor. Vodafone nu are nici un cuvant de spus in aceasta situatie, decat daca ataca Verizon in instanta.
O astfel de miscare putea insemna ca Vodafone nu va primi dividende din partea Verizon Wireless nici macar in 2009, cand operatorul american va fi terminat de achitat datoria pe care o are. Simon Weeden, analist la Goldman Sachs, a precizat intr-o nota ca obtinerea unui dividend special de la Verizon Wireless, provocat de intentia managementului Vodafone de a vinde participatia, pare un obiectiv imposibil de realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels