Business Internaţional

A fost Strauss-Kahn "asasinat politic" ? Sau ţinta scandalului este chiar FMI?

A fost Strauss-Kahn "asasinat politic" ? Sau ţinta scandalului este chiar FMI?

Autor: Iuliana Enache, Bogdan Cojocaru

16.05.2011, 14:56 4699

Arestarea şefului FMI, DominiqueStrauss-Kahn, pentru acuzaţii de agresiune sexuală, sechestrare depersoană şi tentativă de viol, este văzută de unii politicienifrancezi ca o umilinţă naţională sau chiar o conspiraţieinternaţională cu scopul de a decapita instituţia financiară, scriepresa străină.

"Sunt convinsă că este vorbadespre o conspiraţie internaţională. Vor să decapiteze FMI-ul, nudoar pe principalul candidat din partea partidului Socialist.Vorbim despre o nouă formă de asasinat politic. Au vrut să blochezeFMI-ul. Este vorba despre finanţele internaţionle", a declaratMichelle Sabban, vicepreşedinte al consiliului regional alIle-de-France, citată de AFP.

Totodată, unii francezi apreciază că scandalulreprezintă o conspiraţie pusă la cale de opozanţii politici ailui Strauss-Kahn. El era văzut ca prinicipalulcontracanditat al lui Nicolas Sarkozy încursa pentru prezidenţialele franceze din 2012. Şeful FMI joacă unrol important în politica instituţiei de a ajuta mai multe stateeuropene cu probleme, printre care şi România.

Strauss-Kahn a fost arestatsâmbătă sub acuzaţia că a agresat sexual în New York o cameristă de 32 de ani originară dinGuineea. Şeful FMI a fost "cazat" peste noapte într-o unitatespecială de detenţie pentru cei suspectaţi de hărţure sexuală.Poliţia susţine că femeia l-a identificat pe şeful FMI într-oaliniere de suspecţi, potrivit BBC.

Avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn ar fi reconstituit programulacestuia de sâmbătă, ziua în care a fost arestat la New York, şi arfi constatat că acesta ar fi părăsit hotelul cu o oră înainteaagresiunii sexuale asupra cameristei, relatează Le Figaro, înediţia electronică de luni.

Strauss-Kahn ar fi părăsit hotelul Sofitel la prânz, "respectivcu o oră înainte de a avea loc agresiunea asupra cameristei",afirmă postul de radio RMC, citat de cotidian.

El ar fi luat prânzul cu fiica sa într-un restaurant, apoi ar fimers direct la aeroport. Strauss-Khan şi-ar fi dat seama atunci căşi-a uitat unul dintre telefoanele mobile şi ar fi sunat la hotel.Acest apel le-ar fi permis poliţiştilor să îl localizeze.

De altfel, tot potrivit apărării, atunci când s-au aplecat asupracazului presupusei victime, "avocaţii ar fi fost surprinşi, întimpul audierii, să vadă sosind o tânără atât de puţinseducătoare", afirmă postul de radio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO