Business Internaţional

Bilantul crizei subprime: doua banci disparute si pierderi uriase

05.08.2008, 19:34 20

La un an de la declansarea crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat, exista mai multe metode de a determina impactul crizei de lichiditati si inaspririi conditiilor de finantare care au urmat, scrie Dow Jones.
Numarul locurilor de munca eliminate pe Wall Street si in City of London (cartierul financiar din capitala Marii Britanii) este de ordinul zecilor de mii. Valoarea operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) realizate de banci a depasit cu mult nivelul de 200 de miliarde de dolari (129 de miliarde de euro) si noi operatiuni de acest gen vor urma, conform unor analisti.
Randamentele investitiilor in actiuni s-au aflat in scadere in majoritatea sectoarelor in ultimele 12 luni. In urma prabusirii bancii americane de investitii Bear Stearns si a creditorului ipotecar britanic Northern Rock, milioane de oameni au inceput sa resimta efectele crizei pietelor financiare. Impactul crizei in sectorul serviciilor financiare este clar evidentiat de scaderea pretului actiunilor bancilor, companiilor de asigurari si de administrare de active listate din Statele Unite si Europa. Astfel, valoarea cumulata a pierderilor inregistrate de acestea a depasit 2.700 de miliarde de dolari de la inceputul anului 2007 pana la sfarsitului lunii iulie a acestui an.
La inceput, multi au crezut ca criza sectorului creditelor subprime va avea efecte numai asupra bancilor americane, insa din momentul in care divizia de fonduri a bancii franceze BNP Paribas a suspendat trei fonduri bazate pe active pe 8 august, criza s-a extins la scara globala. Valoarea multor banci si firme de administrare de active nu s-a redresat din acel moment. In cazul investitorilor si observatorilor pietei, analiza crizei tinde sa se axeze pe criticarea managementului din cadrul firmelor financiare, cu accent pe lipsa unui management al riscului adecvat, insa sunt evidentiate si numeroase probleme specifice companiilor.
In timp ce sectorul serviciilor financiare ca intreg a suferit pierderi de mii de miliarde de dolari, unele companii au fost afectate mai mult decat altele. Valoarea Citigroup a inregistrat cea mai insemnata scadere in termeni absoluti in aceasta perioada, pretul actiunilor companiei reducandu-se cu peste 70%. Scaderea este cu aproximativ 70 de miliarde de dolari mai mare decat cea suferita de banca elvetiana UBS, aflata pe locul doi in topul pierderilor, care a pierdut 75% din valoare.
Este o practica obisnuita de-acum ca vina sa fie data pe directorii ignoranti sau incompetenti sedusi de accesul facil la finantare. Jeff Arricale, manager al fondului T Rowe Price Financial Services, spune ca "mi s-a parut foarte suprinzator ca directorii executivi ai unora dintre aceste companii pareau a fi ultimii care aflau de problemele existente".
Simon Pryke, director de cercetare in cadrul Newton Investment Management din Londra, spune ca aceasta lipsa a conectarii managementului la realitatea din cadrul firmei a devenit clara in ultimele 12 luni.
Jucatorii de pe piata s-au declarat nemultumiti nu numai de lipsa de transparenta a structurilor financiare extrem de complexe din bilanturile bancilor, ci si de complexitatea companiilor in sine. Pryke da Citigroup ca exemplu de companie pe care unii o considera mult prea complexa pentru a fi analizata cu incredere. "Cum poate fi condus un grup atat de mare si de complex? Managementul acestuia nu a detinut un control suficient asupra a ceea ce se intampla. Problema era ca nimeni nu stia cu adevarat ce se intampla: este foarte greu sa ai incredere in cifrele lor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO