Business Internaţional

Bitcoin vs aur, inovaţie vs tradiţie. Pe ce ai paria?

Bitcoin vs aur, inovaţie vs tradiţie. Pe ce ai paria?

Autor: Catalina Apostoiu

05.01.2017, 20:24 1018
Moneda virtuală bitcoin a atins un maxim record, dar poate oare rivaliza cu aurul ca activ de refugiu?

Riscurile economice şi geopolitice în creştere au împins recent bitcoin la un maxim record, sporind capacitatea monedei virtuale de a concura cu aurul ca activ de refugiu, scrie CNBC.

„Când sistemul monetar existent întâmpină problem, oamenii se întorc către bitcoin cum se întorceau către aur în vremurile vechi“, spune Bobby Lee, cofondator şi CEO al bursei de tranzacţionare de bitcoin BTCC.

„Aurul este foarte atractiv, este ceva fizic, tangibil, dar nu poţi cumpăra şi vinde aur în orice moment, din orice loc. În cazul bitcoin, acest lucru este posibil“. Bitcoin a avansat constant în ultimele luni, atingând ieri un nivel de 1.131,17 dolari, în apropiere de maximul record de 1.141,16, potrivit platformei Coindesk.

Pe întregul an 2016, moneda a avansat cu 122%. China şi India au fost cumpărători importanţi.

„Cred că este un activ alternativ interesant, în special ca mijloc de a te proteja împotriva demonetizării sau a altor factori geopolitici“, spune David Moskowitz, CEO al Attores, o platformă care utilizează tehnologia blockchain pentru a executa contractele.

Există însă unele dezavantaje legate de bitcoin.

Potrivit lui Lee de la BTCC, capitalizarea totală de piaţă a tuturor monedelor bitcoin aflate în circulaţie se ridică la numai aproximativ 16 miliarde de dolari. „Comparativ cu toate celelalte active, în special aur, acţiuni, imobiliare, 16 miliarde înseamnă extrem de puţin“, remarcă Lee.

O altă problemă: ascensiunea meteorică a bitcoin s-ar putea datora parţial unui dezechilibru între ofertă şi cerere, care s-ar putea atenua pe viitor.

Moneda bitcoin poate fi de asemenea extrem de volatilă, în istoria sa de opt ani tranzacţiile fiind adesea tulburate de scandaluri de hacking pe diverse platforme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO