Business Internaţional

Bursele globale scad din cauza temerilor că Franţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA"

Bursele globale scad din cauza temerilor că Franţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA"

Autor: Marius Oncu

10.08.2011, 18:36 217

Bursele globale au scăzut miercuri, din cauza temerilor căFranţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA", chiar dacă agenţiileFitch şi Moody's au confirmat calificativul ţării, transmiteReuters.

Acţiunile europene au coborât cu 1,5%, cele mai mari scăderifiind înregistrate de băncile franceze. Anunţul de miercuri alFitch şi Moody's a reluat un comentariu similar, de marţi, alStandard & Poor's.

"Există discuţii privind o posibiă retrogradare a Franţei. Piaţaeste destul de neliniştită, iar Franţa pare să fie următorul statpe radarul tuturor, aşa că au loc vânzări ale acţiunilor băncilorfranceze", a spus un trader din Londra.

Bursele au trecut pe declin după ce dimineaţă se aflau încreştere, susţinute de anunţul de marţi al Rezervei Federale (Fed)privind menţinerea pentru cel puţin doi ani a dobânzilor la nivelulminim record.

Acţiunile de pe bursa din SUA au deschis în scădere miercuri,după creşterile de marţi.

Angajamentul fără precedent al Fed a avut două tăişuri, noteazăReuters. A transmis pieţelor mesajul că Fed este dispusă să oferesprijin, dar a admis şi cât de tare s-a înrăutăţit situaţiaeconomiei SUA.

"Ne aşteptăm la volatilitate în continuare. Cred că am puteaajunge chiar la minimele înregistrate luni", a spus Oliver Pursche,preşedinte al companiei Gary Goldberg Financial Services dinSuffern, New York.

Euro a scăzut puternic, marţi, faţă de dolar din cauza temerilorcă Standard & Poor's ar putea recurge la reevaluarearatingurilor statelor din Europa, după retrogradarea SUA lasfârşitul săptămânii trecute. Moneda europeană s-a depreciat pânăla 1,4243 dolari, dar a revenit ulterior la 1,4246 dolari, îndeclin cu 0,9% faţă de ziua anterioară.

Banca centrală a Elveţiei a anunţat că extinde măsurile decombatere a aprecierii francului. Investitorii au investit masiv înfranci, monedă considerată sigură în actualul context deinstabilitate.

Preţul titlurilor Trezoreriei SUA a crescut, odată cu revizuireanegativă a aşteptărilor traderilor privind economia SUA, ca urmarea anunţului Fed. Randamentul titlurilor pe zece ani a scăzut de la2,24% marţi la 2,16%.

Indicele MSCI, care include acţiuni din mai multe state dinîntreaga lume, se afla în scădere cu 1,2%, după creşteri în primaparte a zilei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels