Business Internaţional

Ce se află în spatele miracolului de pe piaţa cehă a locurilor de muncă? Va fi acesta ucis de automatizare?

Etapă din procesul de producţie a maşinilor Skoda

Etapă din procesul de producţie a maşinilor Skoda

Autor: Catalina Apostoiu

07.01.2019, 00:04 1364

Economiştii tot laudă politicile adoptate de Germania pentru a ieşi mai puternică din criza financiară, şi la nivel de rată a ocupării for­ţei de muncă, dar de fapt cehii sunt cei care au de ani întregi cea mai scăzută rată a şomajului din UE, scrie Deutsche Welle.

Dacă vrei să afli ce se află în spatele acestui mi­racol, exemplul Skoda Auto nu poate fi ig­no­rat. Potrivit lui Bohdan Wojnar, membru al boar­dului companiei, forţa de muncă a firmei a cres­cut cu peste 40% în ultimii opt ani. În pre­zent, pro­ducătorul auto are aproximativ 35.000 de an­gajaţi la cele trei facilităţi de producţie din Cehia şi la centrul de logistică din Mlada Boleslav.

Constructorul auto ceh, care a devenit par­te a grupului Volkswagen în 1991, se nu­mă­ră cu si­guranţă printre cei mai mari angajatori din ţară, fiind cea mai importantă companie din punc­tul de vedere al contribuţiei la PIB şi al volu­melor de export.

Lucrurile nu stau atât de bine numai pentru Skoda. „Practic, ţara înregistrează ocuparea com­ple­tă a forţei de muncă“, spune oficialul de la Skoda.

Cehia se laudă cu cea mai scăzută rată a şo­ma­jului din UE din ianuarie 2016, aceasta situ­ân­du-se la numai 2,3% în toamna anului trecut.

Wojnar spune că piaţa robustă a muncii din Cehia se datorează în primul rând bazei industriale solide a ţări şi numărului ridicat de muncitori calificaţi. De aceeaşi părere este şi Javier Colato, expert pe Cehia în cadrul FocusEconomics.

Acesta menţionează în special soliditatea sectorului manufacturier al ţării. „În spatele performanţei solide a sectorului stă puternica industrie auto, un motor cheie al creşterii economiei cehe“, spune Colato.

Capitalul străin joacă fără îndoială un rol major în cadrul economiei acestei ţări în condiţiile în care salariile relativ scăzute pot părea atractive multor investitori.

Totuşi, salariile relativ scăzute nu reprezin­tă principalul factor pentru succesul ţării. Sec­torul manufacturier ceh este însă mai mare decât în orice altă parte a UE ca pondere în economie.

Vor sta însă lucrurile la fel de bine pe piaţa muncii din Cehia şi pe viitor? Avantajele tradi­ţio­nale se estompează uşor, iar găsirea unora noi va fi esenţială. Potrivit unui studiu al OCDE, Cehia prezintă cel mai extins risc de pierdere de locuri de muncă de pe urma automatizării din UE.

Rămâne de văzut în ce măsură muncitorii din alte companii cehe vor fi capabili să facă faţă noilor provocări şi dacă sistemul de învăţământ al ţării va putea genera oamenii potriviţi la timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO