Business Internaţional

Consolidari pe piata energiei

25.03.2003, 00:00 16

Investitorii straini sunt asteptati sa-si consolideze pozitiile detinute pe piata ceha a energiei dupa ce biroul ceh al concurentei a emis o hotarare conform careia CEZ, producator de energie detinut de stat, poate controla numai patru companii de distributie a electricitatii.
Ca urmare a acestei masuri, CEZ va fi nevoita sa vanda patru din pachetele de actiuni pe care le va detine in cadrul celor opt distribuitori ai tarii unor investitori cum ar fi Eon sau RWE din Germania. Eon a refuzat sa comenteze in legatura cu planurile pe care le are cu privire la Republica Ceha.
Decizia reprezinta o adevarata lovitura data guvernului, care a decis anul trecut sa-si vanda participatiile din cadrul distribuitorilor catre compania CEZ, dupa esecul inregistrat cu privire la vanzarea pachetului de 68% detinut in cadrul companiei de energie.
Incheierea acestei tranzactii a fost amanata pana la emiterea unei hotarari cu privire la recursul inaintat de CEZ impotriva deciziei luate de autoritati in luna decembrie a anului trecut.
Guvernul sperase ca integrarea verticala a CEZ, ce produce 57% din volumul de energie al tarii, cu companiile de distributie va proteja compania pe fondul liberalizarii treptate a pietei de energie a acestei tari, determinand in acelasi timp o majorare a pretului de vanzare. Drept concesie, acesta fusese de acord ca CEZ sa vanda 66% din reteaua energetica nationala statului.
Autoritatile ce reglementeaza sectorul energetic ceh au confirmat faptul ca CEZ va fi obligata sa vanda pachetele minoritare de actiuni detinute in cadrul JCE, JME si PRE, plus unul din pachetele majoritare. De asemenea, compania va trebui sa renunte la intreaga retea nationala de energie.
Conform planului initial, CEZ poate achizitiona pachete de actiuni in cadrul a opt companii de distributie de energie la un pret de 1,1 miliarde de dolari si vinde doua treimi din retea.
Investitorii straini din sectorul generarii si distributiei de electricitate sunt in continuare nemultumiti de pozitia dominanta pe care o detine CEZ pe piata ceha a energiei, cat si de preturile pachetelor de actiuni.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24