Business Internaţional

Cu probleme în ograda proprie, SUA critică Europa în problema datoriilor

Cu probleme în ograda proprie, SUA critică Europa în problema datoriilor

Autor: Anca Dumitrescu

21.06.2011, 18:48 615

Statele Unite au ridicat marţi tonul la Europa, pentrugestionarea slabă a crizei datoriilor suverane, denunţânddezacordurile dintre lideri, iar criticile indică temerile încreştere faţă de riscurile de extindere a problemelor din Grecia,transmite AFP.

"Cred că ar fi foarte util ca Europa să vorbească pe o singurăvoce, o voce clară, referitoare la strategia anti-criză", a afirmatsecretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, într-oconferinţă la Washington.

El a arătat, în termeni neobişnuiţi de duri la adresaeuropenilor, că este foarte dificil pentru cei care investesc înEuropa să înţeleagă strategia, atunci când există atât de multevoci diferite.

În ultimele săptămâni, ţările europene au avut dificultăţifoarte mari în stabilirea soluţiei de salvare de la faliment aGreciei, în special în ceea ce priveşte contribuţia creditorilorprivaţi ai ţării.

În această perioadă, liderii europeni au dat mesajecontradictorii, provocând nervozitate pe pieţe.

De la declanşarea crizei din Grecia, la începutul lui 2010,Europa a fost marcată de indecizie, în pofida progreselorînregistrate în privinţa instrumentelor de apărare faţă de astfelde evenimente.

Numeroşi diplomaţi europeni, în cadru privat, au atribuitresponsabilitatea acestei situaţii Germaniei, acuzată de jocul cufocul şi agravarea crizei din zona euro, prin întârziereafurnizării de fonduri.

SUA au de asemenea probleme, administraţia Obama riscând săintre în incapacitate de plată dacă Congresul american nu dispune omărire a limitei datoriei publice.

Guvernul american a atins pe 16 mai limita până la care se poateîmprumuta, de 14.300 de miliarde de dolari. Trezoreria americană areuşit prin măsuri extraordinare precum sistarea investiţiilor înfondurile de pensii să asigure finanţarea guvernului, dar acesteaajung doar până la data de 2 august, după care Statele Unite riscăsă intre în incapacitate de plată.

Iritaţi pentru că nu acceptă reducerile de cheltuieli propuse deei, o parte din republicani spun că guvernul ar trebui să intrecâteva zile în default pentru a-i învăţa pe democraţi minte, dareconomiştii îi avertizează că o astfel de situaţie ar putea fidezastroasă nu numai pentru SUA, cât şi pentru întregul sistemfinanciar mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO