Business Internaţional

​Default-ul Greciei nu mai poate fi exclus – oficial olandez

 ​Default-ul Greciei nu mai poate fi exclus – oficial olandez

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2011, 16:38 1369

Intrarea Greciei în incapacitatede plată selectivă nu mai poate fi exclusă ca posibilitate, adeclarat ministrul olandez al finanţelor, Jan Kees de Jager, citatde Reuters.

"Se vrea implicarea substanţială aînvestitorilor privaţi (în ajutarea Greciei - n.r.), dar şievitarea unui default selectiv. Vorbim însă de o contradicţie. Undefault selectiv al Greciei nu mai poate fi exclus", a afirmat deJager.

El a adăugat că BCE se menţine pepoziţii şi respinge ca ajutarea Greciei să implice orice măsurăcare ar putea fi considerată intrare în incapacitate deplată.

"Miniştrii de finanţe din zonaeuro nu mai exclud default-ul, aşa că grupul de lucru alEurogroup-ului are mai multe opţiuni şi o mai mare libertate de aacţiona", a adăugat ministrul.

Încercările oficialilor europenide a găsi modalităţi de a împărţi cu investitorii privaţi costurilepe care le implică povara datoriilor uriaşe ale Greciei nu au ajunspână în prezent la niciun rezultat, deoarece rostogolireadatoriilor va fi considerată, probabil, ca fiind intrare înincapacitate de plată de către agenţiile de evaluarefinanciară.

Fostul ministru german de finanţePeer Steinbrueck a declarat recent că Grecia nu va putea reveni pepieţele de capital internaţionale în următorii şase ani, iar înaceste condiţii "coafarea" creditorilor ţării este inevitabilă,scrie agenţia Dow Jones. Steinbrueck este un posibil candidat lafuncţie de cancelar al Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO