Business Internaţional

Grecia, condamnată la restructurare încă din Antichitate. Atenienii au "restructurat" sacrificiile către zei pentru că au ucis mai mulţi inamici decât se aşteptau

Grecia, condamnată la restructurare încă din Antichitate. Atenienii au "restructurat" sacrificiile către zei pentru că au ucis mai mulţi inamici decât se aşteptau

Autor: Alexandru Stefan Matei

11.07.2011, 14:14 1036

Investitorii care deţin obligaţiuni greceşti s-ar putea vedeanevoiţi să accepte mai puţini bani înapoi, în condiţiile în careliderii europeni cântăresc posibilitatea unui eventual defaultparţial al ţării. Dar pentru greci un astfel de episod ar faceparte dintr-un film care a început încă din antichitate, după cumarată următoarea legendă.

Înainte de a porni un atac împotriva invadatorilor persani pecâmpul de lângă oraşul Maraton în anul 490 înainte de Christos,marele războinic atenian Callimachos a promis să sacrifice o caprătânără pentru fiecare persan ucis, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

Doar că, la fel ca şi liderii politici de astăzi, Callimachos asubestimat eforturile pe care va trebui să le facă pentru a-şiîndeplini obligaţiile. Armata sa a ucis 6.400 de pesani.

Problema a fost că atenienii nu au avut atât de multe capretinere şi au fost nevoiţi să "restructureze" sacrificiile, iarlegenda spune că le-a luat 100 de ani pentru a onora promisiunealiderului lor.

În plus, Grecia s-a aflat într-o stare continuă de incapaci­tatede plată de când statul şi-a câştigat independenţa, în 1829. Deatunci, statul elen a petrecut mai mult de jumătate din timp îndefault sau restructurare, conform unui studiu al economistuluiKenneth Rogoff.

În secolul 19, Grecia a intrat în incapacitate de plată sau şi-areeşalonat datoriile de patru ori, în 1826, în urma unor crizecomerciale şi financiare care au pornit de la Londra, 1843, 1860 şi1893. Secolul 20 a adus un singur astfel de eveniment, în1932.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO