Business Internaţional

Deloitte da vina pe Grant Thornton

04.01.2005, 00:00 40



Deloitte, unul din cele patru mari grupuri de audit si contabilitate din lume, a acuzat firma Grant Thornton de ascunderea de informatii in timpul procesului de auditare al companiei italiene de lactate Parmalat, care a dat faliment pe fondul unui scandal de frauda contabila, informeaza Financial Times.



Bill Parrett, CEO al Deloitte la nivel global, a recunoscut ca grupului pe care il conduce i-au trebuit trei ani sa descopere frauda de la Parmalat, dar a precizat ca datorita companiei Grant Thornton, sarcina Deloitte a fost mai dificila.



Divizia italiana a Deloitte a inlocuit-o pe cea a Grant Thornton in calitate de principal auditor al Parmalat in 1999, dar compania a continuat sa auditeze unele din subsidiarele grupului italian.



"Nu noi am comis aceasta frauda", si-a aparat compania Bill Parrett. "S-a descoperit ca a fost vorba de un caz important de frauda, care dureaza de peste zece ani. Se pare ca unii profesionisti i-au mintit pe oamenii nostri", a spus Parrett. Potrivit directorului executiv al Deloitte, "profesionistii" in cauza apartineau companiei Grant Thornton.



Procurorii italieni au cerut magistratilor sa formuleze acuzatii impotriva diviziei italiene a Deloitte, precum si impotriva a doi dintre partenerii sai, dar pana in prezent nu au fost luate nici un fel de masuri in acest sens.



In ianuarie 2004, Grant Thornton a scos din drepturi divizia sa italiana, pe care procurorii vor sa o puna sub acuzare. Procesul a doi fosti auditori ai Grant Thornton este programat sa inceapa in cursul acestui an.



Deloitte a tras semnalul de alarma asupra contabilitatii tinute de Parmalat in octombrie 2003, in urma unei investigatii referitoare la rezultatele financiare preliminare anuntate de grupul italian pe primul semestru al 2003.



Deloitte a fost principalul auditor al Parmalat din 1999, dar potrivit situatiilor financiare ale grupului italian de la sfarsitul anului 2002, Grant Thornton a auditat 49% din activele Parmalat.



Bill Parrett a declarat ca Deloitte, ca de altfel si alte companii de profil din lume, incearca in prezent sa-si reduca dependenta de auditorii secundari.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO