Business Internaţional

Dezbatere la Al Jazeera despre România: Ajută sau nu FMI economia ţării?

Dezbatere la Al Jazeera despre România: Ajută sau nu FMI economia ţării?

Autor: Alexandru Stefan Matei

18.01.2012, 17:48 439

Televiziunea Al Jazeera dezbate rolul pe care îl are FMI în redresarea economiei româneşti în condiţiile în care ţara este împânzită de proteste antiguvernamentale.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional va vizita România pentru a analiza îndeplinirea obiectivelor din acordul de împrumut. Vizita are loc în mijlocul protestelor antiguvernamentale cauzate de situaţia economică a ţării, în condiţiile în care românii au început să simtă efectele măsurilor de austeritate, începe Al Jazeera descrierea situaţiei din România.

Ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine ce au avut loc în capitala Bucureşti au lăsat în urmă 59 de răniţi.

România a reuşit să evite până acum protestele violente ce au zguduit Grecia şi alte state îndatorate din Europa, în ciuda reducerilor de salarii şi de personal din sistemul de stat şi majorarea TVA, măsuri pe care guvernul a trebuit să le ia pentru a se asigura că primeşte în continuare bani de la FMI.

Televiziunea face o radiografie a economiei româneşti în anii de boom şi a perioadei petrecute în criză. Înainte de recesiune, România a înregistrat un deceniu de creştere economică susţinută, mai scrie Al Jazeera. Cererea puternică din Uniunea Europeană, cererea internă şi investiţiile au susţinut creşterea PIB, dar a determinat şi o creştere a deficitului de cont curent. În ultimul trimestru din 2008, România a început să simtă efectele încetiniri economiei mondiale. În 2009, PIB-ul a scăzut cu mai mult de 7%.

Prezentatorul Teymoor Nabili de la emisiunea Inside Story dezbate alături de invitaţii săi Sam Vaknin, redactor-şef al portalului de ştiri Global Politician şi fost consilier economic al câtorva guverne din Europa de Est, Piotr Kaczynski, cercetător la Centrul pentru Studii Europene şi Adrian Ion de la The Diplomat Bucharest.

"Condiţiile puse de FMI vor funcţiona doar în colaborare cu guvernul României. Nu vor funcţiona corect dacă FMI le va spune ce să facă. Este respunsabilitatea clasei politice să se asigure că ştiu ce vor de la FMI, nu doar bani, ci şi măsurile de austeritate pe care le pot sau nu le pot lua", spune Piotr Kaczynski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels