Business Internaţional

Fed sare din nou in ajutorul bancherilor

12.09.2008, 22:13 12

Banca centrala americana (Fed) ar putea fi nevoita sa majoreze suma pe care o ofera bancilor si firmelor de brokeraj, care a atins deja o valoare record, pentru a ajuta la echilibrarea registrelor contabile ale acestora la sfarsitul anului, scrie Bloomberg.
Intrarea in faliment a sase banci in ultimele doua luni si problemele pe care le ridica nivelul de capital al Lehman Brothers Holdings a urcat marti costurile pentru imprumuturi ale creditorilor la cea mai ridicata valoare din ultimele patru luni. Aceasta ar putea creste chiar mai mult pe fondul incercarilor disperate ale companiilor de a incheia acorduri ce ar putea readuce pe drumul cel bun bilanturile lor la sfarsit de an.
Unii analisti spun ca acest sfarsit de an este crucial si ca pietele au nevoie de actiuni si planuri deosebite pentru a putea trece cu bine.
O solutie ar putea fi ca bancile si brokerii sa obtina imprumuturi mai mari de la banca centrala; o alta presupune ca oficialii sa ofere solutii in cadrul licitatiilor pentru acordarea de credite sau introducerea unor aranjamente speciale pentru rechizitionare care sa puna sfarsitul de an intr-o lumina pozitiva.
Cand strategii au incercat sa preintampine o potentiala inasprire a conditiilor de finantare odata cu intrarea in noul mileniu, au scos la licitatie mai multe optiuni de consolidare a lichiditatilor pentru principalii dealeri ai Trezoreriei Statelor Unite.
Creditele acordate de Fed bancilor comerciale in conditii preferentiale de dobanda se ridica pentru prima saptamana a lunii septembrie la 19 mld. dolari (13,5 mld. euro), al cincilea record din ultimele sapte saptamani.
Cei ce fac tranzactii pe pietele forward, unde instrumentele financiare sunt vandute pentru a fi livrate la o data viitoare, impun pentru perioada de trei luni din decembrie pana in martie venituri cu 0,9% mai mari decat cele asteptate pentru ratele fondurilor federale - in crestere de la 0,85% la inceputul saptamanii, si de la o medie de 0,7% in 2006.
Pe fondul inaspririi conditiilor de creditare din urma cu un an, oficialii Fed au introdus noi instrumente menite sa opreasca o crestere masiva a costurilor de creditare. In decembrie ei au creat Term Auction Facility, menita sa injecteze sume importante de bani pe piata bancara.
Term Securities Lending Facility a fost facuta publica in martie, ca o resursa pusa la dispozitia principalilor clienti ai Trezoreriei, ce ofera un credit pe fondul obligatiunilor emise de guvern in schimbul includerii colaterale a datoriilor sustinute de active. Dupa prabusirea Bear Stearns, Fed a oferit dealerilor posibilitatea de a avea acces direct la imprumuturi.
Fiind constienti de persistenta conditiilor dificile in ceea ce priveste conditiile de creditare, strategii au extins programele pana in ianuarie anul viitor. Ei au introdus si posibilitatea vanzarii de optiuni in cadrul Term Securities Lending Facility pentru a ajuta brokerii sa treaca cu bine de sfarsitul trimestrului.
Chiar daca Fed reuseste sa linisteasca criza lichiditatilor, nu poate face lucruri mari in ceea ce priveste solvabilitatea companiilor care au investit in instrumente financiare ale caror valori sunt in scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels