Business Internaţional

Fondatorul Megaupload este la un pas de extrădare în Statele Unite

Kim Dotcom, fondatorul site-ului de file-sharing Megaupload

Kim Dotcom, fondatorul site-ului de file-sharing Megaupload

Autor: Alexandru Zărnoeanu

24.12.2015, 00:02 1488
Un tribunal din Noua Zeelandă a decis că milionarul Kim Dotcom, fondatorul site-ului de file-sharing Megaupload, poate fi extrădat în Statele Unite. Acesta este acuzat de Departamentul Justiţiei din Statele Unite de încălcarea drepturilor de autor, spălare de bani şi înşelătorie.

Dotcom riscă o pedeapsă de peste 20 de ani de închisoare în SUA pentru capetele de acuzare aduse. Alţi trei asociaţi ai milionarului pot fi extră­daţi pentru a fi judecaţi în Statele Unite pentru aceleaşi infracţiuni.

Omul de afaceri de origine germană este acuzat că a pus la cale o uriaşă schemă de piraterie. Conform rechizitoriului procurorilor americani, site-ul Megaupload a generat venituri de 175 milioane de dolari din distribuirea de filme piratate, muzică şi alte tipuri de fişiere, păgubind studiourile de film şi casele de discuri cu 500 de milioane de dolari. Într-un alt caz aflat pe rolul instanţelor americane, cinci studiouri  de la Hollywood îi cer lui Dotcom despăgubiri de 100 de milioane de dolari.

Dotcom este nemulţumit cu verdictul justiţiei neozeelandeze şi vrea să atace decizia tribunalului. Ron Mansfield, avocatul lui Dotcom, a declarat pentru Wall Street Journal că decizia de astăzi nu va afecta verdictul final în cazul milionarului. El crede că decizia tribunalului poate fi anulată într-o instanţă superioară, dar că procesul poate dura câţiva ani. Însă milionarul nu poate fi extrădat în Statele Unite decât cu acordul ministrului justiţiei din Noua Zeelandă, care a declarat pentru televiziunea publică a ţării că va aştepta rezultatul apelului.

Verdictul reprezintă o victorie pentru procurorii americani care încearcă de patru ani să obţină extrădarea lui Dotcom. Acesta trăieşte din 2009 într-o vilă impozantă în Auckland, Nouă Zeelandă.

Experţii în proprietate intelectuală sunt de părere că acest caz prezintă determinarea autorităţilor americane în a îi pedepsi pe cei care încurajeză pirateria online.

În ianuarie 2012, Kim Dotcom a fost arestat după ce împreună cu FBI poliţiştii neozeelandezi au efectuat percheziţii la locuinţa acestuia şi i-au pus sechestru pe active în valoare de 50 de milioane de dolari, inclusiv pe maşinile de lux ale milionarului. O lună mai târziu, Dotcom este eliberat din închisoare pe cauţiune.

Însă salvarea lui a venit în vara anului 2012, când un tribunal din Noua Zeelandă a declarat ilegal mandatul de arestare emis pe numele lui Dotcom şi a invalidat probele aduse de acuzare, blocând astfel procesul de extrădare a omului de afaceri.

Scandalul a avut şi repercusiuni politice după ce premierul Noii Zeelande John Key a fost forţat să îşi ceară scuze public pentru spionarea ilegală a lui Dotcom, oficialul fiind acuzat că doreşte să rămână în graţiile Americii prin extrădarea omului de afaceri.

Între timp milionarul şi-a relansat vechiul site sub numele de Mega, a intrat în politică înfiinţând un partid care militează pentru libertatea internetului şi a fondat o casă de discuri.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta cotidianului neozeelandez New Zealand Herald, Dotcom a declarat că doreşte să obţină despăgubiri de peste două miliarde de dolari din partea autorităţilor din Hong Kong, unde îşi avea sediul compania Megaupload, pentru închiderea site-ului. Recent, o instanţă din Hong Kong i-a permis omului de afaceri să îşi acceseze unele active îngheţate pe care le are în regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO