Business Internaţional

Intrarea in UE a accelerat inflatiei in noile tari membre

17.06.2004, 00:00 22



Majoritatea statelor central-europene care au aderat la UE in data de 1 mai 2004 au observat o accelerare a ratei inflatiei luna trecuta, pe fondul majorarii unor impozite si taxe vamale in concordanta cu reglementarile Bruxelles-ului.



Economistii au apreciat ca progresul preturilor, anuntat de Eurostat, va pune in garda bancile din regiune, dar au adaugat ca accelerarea inflatiei este mai mult un efect exceptional al intrarii in UE.



Agentia de statistica a Uniunii a informat ca majorarile lunare de preturi au fost mai alerte in tari precum Polonia, Ungaria si statele baltice decat in zona euro.



In afara scumpirii petrolului, care a stimulat inflatia pe intreg teritoriul european, noile state membre au asistat la cresteri suplimentare ale preturilor din cauza majorarii taxelor si impozitelor, dar si a epuizarii rapide a produselor comercializate in magazine.



In Polonia, cresterea lunara a indicelui armonizat al preturilor de consum a fost de 1,1% in luna mai, fata de 0,7% in aprilie, astfel incat rata anualizata a inflatiei a atins 3,5% - cel mai ridicat nivel din peste doi ani.



Cresterea a fost mult mai semnificativa decat cea de 0,3% inregistrata in medie in zona euro, unde Portugalia si Spania au consemnat cele mai inalte rate lunare ale inflatiei, de 0,8% si, respectiv, de 0,6%.



In Lituania, Letonia si Estonia, progresul preturilor din luna mai s-a cifrat la 1,5%, 1,3% si, respectiv, la 1,9%.



"In Lituania, unii jucatori din piata au folosit prilejul intrarii in UE pentru a mari preturile in luna mai. Dar nu exista motive pentru aceste cresteri", a afirmat recent comisarul european Dalia Gribauskaite, fost ministru al Finantelor in Lituania.



Rata lunara a inflatiei din Republica Ceha a atins 0,6% in mai, fata de 0,1% in aprilie, partial din cauza majorarii TVA la unele produse, decisa de guvern in scopul micsorarii deficitului bugetar.



TVA a fost marita si in Polonia, la diverse produse, incluzand materialele de constructii, masura incadrandu-se in setul de reglementari europene privind armonizarea impozitelor indirecte.



Analistii au semnalat ca preturile unor produse au crescut si in urma faptului ca noii membrii ai UE au consolidat frontierele cu vecinii din Est, limitand comertul exterior neoficial care a contribuit in trecut la mentinerea unui nivel scazut al preturilor.



Incepand din luna mai, unele firme occidentale au inceput sa cumpere produse alimentare mai ieftine din noile tari membre, spun oficialii. Achizitiile au condus la scumpirea cu 50%, fata de aprilie, a carnii de vita din Polonia, o crestere egala consemnand si pretul zaharului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO