Business Internaţional

Mobius: Următorul şef al FMI ar trebui să fie dintr-o ţară emergentă

Mobius: Următorul şef al FMI ar trebui să fie dintr-o ţară emergentă

Autor: Marius Oncu

18.05.2011, 16:35 388

Următorul şef al Fondului MonetarInternaţional (FMI) ar trebuie să provină din China, India sau altstat cu economie în curs de dezvoltare, a declarat, miercuri, MarkMobius, preşedinte-executiv al Franklin Templeton Investments,administratorul Fondului Proprietatatea.

"Ar trebui să pună pe cineva din China, India sau alt stat dincategoria economiilor emergente, care să inspire aer proaspăt înunele din aceste instituţii internaţionale", a spus Mobius, citatde Reuters.

Comentariile şefului FranklinTempleton Investments survin în contextul intensificăriipresiunilor pentru demisia directorului general al FMI, DominiqueStrauss-Kahn, după ce acesta a fost arestat la New York, subacuzaţia de tentativă de viol.

Bătălia pentru succesiunea laconducerea FMI s-a înteţit, după ce China, Brazilia şi Africa deSud au pus sub semnul întrebării monopolul europenilor asupra unuipost cheie în economia mondială.

China a cerut ca alegereaurmătorului şef al Fondului să fie făcută "corect, transparent şiîn funcţie de merit".

Aceasta este pentru prima datăcând China, al treilea mare acţionar al FMI, se implică public înfaza de început a dezbaterilor pentru selecţia directoruluigeneral.

Franklin Templeton InvestmentManagement a fost desemnat, în septembrie 2010, administrator alFondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea este osocietate de investiţii de tip închis, creată în scopuldespăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscateabuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat înnatură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO