Business Internaţional

Nike a facut un pas spre rezolvarea problemelor grave din fabrici

15.04.2005, 19:08 124

Nike, producatorul global de imbracaminte si articole sportive, a publicat detalii cu privire la cele 700 de fabrici care ii furnizeaza produsele, incercand astfel sa raspunda criticilor privind standardele de munca, informeaza BBC News.

Din numarul total de fabrici, peste 400 sunt localizate in Asia. Cele mai multe unitati de productie ale Nike sunt in China, cu 124 de fabrici, urmata de Thailanda, 73 si SUA, cu 49 de unitati.

Reprezentantii companiei au spus ca raportul se inscrie intr-o serie de masuri menite sa imbunatateasca conditiile de munca din unitatile sale.

Asociatiile pentru protectia drepturilor omului au inceput sa critice compania Nike cu multi ani in urma, acu-zand-o ca nu se intereseaza cat ar trebui de conditiile proaste de munca in care isi desfasoara activitatea angajatii lantului de furnizori, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Presedintele companiei, Phil Knight, care a fondat compania in urma cu 30 de ani, a admis ca Nike a raspuns tarziu argumentelor privind conditiile necorespunzatoare de munca din trecut. "Scopul nostru in realizarea acestui raport a fost sa prezentam, cat de complet si cinstit posibil, modul in care Nike isi desfasoara activitatea", a spus Knight. El nu a uitat totusi sa puna accent pe progresele facute de companie in domeniu, fiind de parere ca publicarea adreselor tuturor fabricilor care au contract cu Nike va oferi o imagine mai completa a eforturilor de imbunatatire a standardelor.

Aproximativ 620.000 de oameni lucreaza in prezent in fabrici de pe glob care au contract cu Nike, producand pantofi sport, echipamente si articole sportive. Dintre acestia, majoritatea sunt femei sub 25 de ani. Compania a comunicat ca s-a confruntat cu o serie de provocari continue in lantul de furnizori, inclusiv in domenii cheie cum sunt salariile mici, orele multe de munca sau agresarea personalului. Oricum, spun reprezentantii Nike, cazurile de utilizare ilegala a copiilor minori au fost extrem de rare, cu numai cinci astfel de probleme in ultimii doi ani.

Cu toate ca 60% dintre fabricile monitorizate au primit calificativul A sau B din punctul de vedere al respectarii standardelor, intr-un sfert dintre fabrici au fost descoperite probleme serioase. Acestea variaza de la orele excesive de munca sau subcontractarea ilegala pana la confirmarea unor abuzuri psihice sau sexuale si existenta unor conditii care ar putea conduce la moartea sau ranirea grava a angajatilor.

Debora Spar, profesor de management la Harvard Business School, a spus ca publicarea acestui raport demonstreaza o schimbare a atitudinii companiei fata de problemele existente, in conditiile in care in trecut unul din managerii de top a declarat ca nu stie ce se intampla sau ce trebuie sa faca.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO