Business Internaţional

OCDE se implica in administrarea fondurilor de pensii

23.07.2004, 00:00 14

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a publicat ieri noile principii dupa care cele 30 de state membre ale sale se pot ghida pentru a se asigura ca fondurile de pensii sunt investite in mod eficient si ca toate angajamentele luate fata de investitori sunt respectate, relateaza Financial Times.
Organismul cu sediul in Paris a elaborat aceste principii ce vor fi avute in vedere de cele 30 de state membre pentru ca actualele sisteme de asigurari sociale finantate de stat sunt amenintate de o crestere recenta a mediei duratei de viata.
"Exista o problema legata de durata de viata in interiorul OCDE," declara Andre Laboul, director al departamentului financiar al OCDE. "Cresterea mediei duratei de viata e un lucru bun, insa poate deveni un adevarat cosmar daca nu exista un sistem de pensii bine pus la punct", adauga acesta.
OCDE arata ca tarile membre nu sunt obligate sa aplice principiile elaborate, acestea fiind menite a constitui un punct de referinta pe care statele membre il pot avea in vedere.
Principalele recomandari cuprinse in acest noul cadru sunt recomandarea ca investitiile sa fie diversificate, impunerea unor limite clare privitoare la investitiile efectuate cu alte parti, cum ar fi angajatorii, si eliminarea oricaror limite cu privire la capacitatea fondurilor de pensii de a investi peste hotare. Se cere de asemenea transparenta completa si ca aspectele financiare ale fiecarei scheme sa fie facute publice. De asemenea, se cere ca institutiile de reglementare a sistemelor de pensii din fiecare tara sa fie mandatati sa elimine membrii nepotriviti din cadrul organismului de guvernare a unei scheme.
De asemenea, cadrul interzice institutiilor din domeniul pensiilor sa reduca retroactiv beneficiile acumulate.
In acelasi timp, companiile ce-si finanteaza propriile fonduri de pensii prin rezerve contabile ar trebui sa se asigure ca dispun de o schema robusta de asigurari pentru a-i proteja pe angajati impotriva eventualitatii falimentului. De asemenea, angajatii trebuie sa fie tratati in mod egal indiferent de varsta, sex sau rasa.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels