Business Internaţional

Operaţiunile militare împotriva Statului Islamic ar putea drena economia americană de cel puţin 2,4 miliarde de dolari pe an

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Liviu Popescu

01.10.2014, 00:03 69

Eforturile militare ale SUA împotriva grupării teroriste ISIS (Statul Islamic în Irak şi Levant) au costat cea mai mare economie din lume aproape un miliard de dolari şi ar putea ajunge la un total de 2,4 - 3,8 miliarde de dolari pe an dacă operaţiunile terestere şi cele aeriane vor continua în ritmul actual, scrie agenţia Thomson Reuters.

Dar dacă SUA vor intensifica operaţiunile militare împotriva insurgenţilor islamişti prim mărirea numărului şi amplorii atacurilor aeriene şi prin suplimentarea trupelor terestre, costurile ar putea ajunge la 13 - 22 miliarde de dolari anual, se arată în analiza Centrului pentru Evaluări Strategice şi Bugetare. SUA au lansat ofensiva în Irak împotriva jihadiştilor islamişti la 8 august şi a extins-o în Siria pe 22 septembrie. Forţele coaliţiei fomate din SUA, Marea Britanie, Franţa şi Arabia Saudită au desfăşurat 290 de atacuri aeriene în Irak şi Siria, dintre care 265 au aparţinut americanilor.

“Costurile viitoare depind, în mare măsură, de durata operaţiunile militare, de numărul de atacuri aeriene şi dacă SUA vor disloca mai multe forţe militare terestre decât s-a planificat”, se arată în analiză.

Pentagonul a cheltuit între şapte milioane de dolari şi zece milioane de dolari pe zi în operaţiunilie militare împotriva insurgenţilor islamişti începând cu 16 iunie, când a mobilizat prima dată trupele pentru a sprijini armata irakiană şi pentru a oferi consiliere liderilor acesteia, a anunţat secretarul apărării Chuck Hagel.

Avioanele americane desfăşoară circa 60 de misiuni de recunoaştere pe zi, iar aproape 1.600 de soldaţi americani sunt mobilizaţi în Irak.

În cazul în care operaţiunile aeriene continuă în ritmul actual iar numărul soldaţilor mobilizaţi nu depăşeşte 2.000, costurile eforturilor militare ale SUA vor fi cuprinse între 200 milioane de dolari şi 320 milioane de dolari pe lună.

Reprezentanţii institutului american au spus că estimărilor acestora s-au bazat pe informaţii publice cu privire la tipul de avioane şi munitiţe folosite, precum şi cheltuielile cu operaţiunile anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO