Business Internaţional

Preşedintele PE, somat să permită accesul OLAF în birourile eurodeputaţilor acuzaţi de corupţie

Autor: Draghici Mihail

30.03.2011, 20:26 36

Grupul Verzilor din PE îi cere preşedintelui ParlamentuluiEuropean, Jerzy Buzek, să permită accesul inspectorilor OLAF înbirourile eurodeputaţilor vizaţi de informaţiile dezvăluite deSunday Times, informează publicaţia electronică EUObserver citatăde Mediafax.

Conducerea PE a refuzat să ofere acces la birourileeurodeputaţilor implicaţi în scandalul de corupţie, precizând căinstituţia va organiza consultări interne pentru a analizasolicitarea OLAF. Jerzy Buzek a argumentat că mandatul OficiuluiEuropean pentru combaterea Fraudelor (OLAF) se limitează doar ladepistarea abuzurilor care implică bugetul UE.

Însă secretarul general al OLAF, Giovanni Kessler, l-a avertizatpe preşedintele PE să permită inspecţiile. "A refuza accesul OLAFîn incinta PE este o încălcare a obligaţiilor prevăzute înArticolul 13 al Tratatului UE", a precizat Kessler.

Eurodeputatul Ingeborg Grassle şi-a exprimat însă susţinereapentru poziţia lui Buzek, argumentând că este necesară o dezbaterepe tema rolului OLAF.

"Este o dispută legală între instituţii. Este posibil să seajungă la justiţie", a replicat un oficial din cadrul OLAF, subprotecţia anonimatului.

"Un lucru este sigur - investigaţia internă a PE nu va fisuficientă", explică analistul Olivier Hoedeman, de la CorporateEurope Observatory, subliniind că ar susţine o anchetă aautorităţilor belgiene sau a OLAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO