Business Internaţional

TNK-BP obtine un credit de 600 mil. dolari

10.08.2004, 00:00 14



Citigroup, ING si Societe Generale vor acorda companiei TNK-BP un imprumut de 600 de milioane de dolari, conform Moscow Times.



Imprumutul, garantat prin contractele de vanzare a petrolului catre companii straine, a atras inca sase banci in grupul care va organiza finantarea.



TNK-BP, inregistrata in Insulele Virgine (Marea Britanie) este a treia companie producatoare de petrol din Rusia, situandu-se in urma LUKoil si Iukos.



Conflictul dintre guvernul rus si Iukos asupra taxelor in valoare de 3,4 miliarde de dolari, pare sa nu-i fi speriat pe bancherii ademeniti de cresterea economica rapida din aceasta tara. Impreuna cu alte cateva banci, Citigroup a acordat anul trecut companiei Iukos un imprumut de un miliard de dolari.



ABN Amro Holdings si Citigroup se afla printre bancile care vor acorda imprumuturi sindicalizate in valoare de cel putin 3,2 miliarde de dolari catre companii din Rusia. Ca si in cazul creditului TNK-BP, contractele variaza intre 500 de milioane de dolari acordati firmei Mobile TeleSystems si 800 de milioane de dolari acordati companiei Russian Aluminum, al treilea producator global de aluminiu.



Imprumutul TNK-BP este garantat prin mai mult de 10 contracte de livrare de petrol. Grupul ruso-britanic anuntase in iunie 2003 o crestere a profitului de 82%, atingand nivelul de 2,81 de miliarde de dolari, in urma majorarii productiei cu 14%, la 1,3 milioane de barili pe zi.



TNK-BP urmareste sa investeasca in medie un milion de dolari pe an pana in 2008 pentru mentinerea si exploatarea campurilor petrolifere existente si pentru lansarea unor noi proiecte, a declarat Marina Dracheva, purtator de cuvant al companiei.



Compania a cazut de acord sa plateasca o rata a dobanzii mai mare cu 1,40 puncte procentuale decat rata LIBOR pentru imprumutul pe cinci ani.



Mai multe companii din Rusia sunt in cautare de fonduri. Saptamana viitoare, conform bancherilor, ABN Amro va lansa un imprumut sindicalizat de 75 de milioane de dolari, pe doi ani, pentru Sibneft. Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale, solicita in prezent 1,1 miliarde de dolari. Mai mult de 12 banci au acceptat acordarea creditului pe sase ani. Alte banci sunt asteptate in urmatoarele saptamani sa se alature grupului. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels