Business Internaţional

Ucraina va reprivatiza combinatul Nikopol Ferroalloi

07.12.2005, 18:49 19

Dupa succesul avut de reprivatizarea Krivorizhstal, Ucraina va revinde si combinatul siderurgic Nikopol Ferroalloi, conform lui Victor Iuscenko, presedintele Ucrainei.

Iuscenko a afirmat ca incearca sa puna capat actiunilor legale impotriva privatizarilor facute de fostul guvern pro-rus, actiuni catalogate ca nepotrivite pentru mediul de afaceri al Ucrainei, scrie Financial Times. El vrea sa reprivatizeze Nikopol Ferroalloi, companie ce a fost preluata in 2003 de omul de afaceri Victor Pinchuk, ginerele fostului presedinte ucrainean Leonid Kucima.

Pinchuk a cumparat in 2003 50% plus 2 actiuni la Nikopol pentru suma de 80 mil. dolari (68 mil. euro), dar in luna august a acestui an Curtea de Apel de la Kiev a ajuns la concluzia ca privatizarea a fost ilegala si ca actiunile cumparate de Pinchuk trebuie returnate statului. Omul de afaceri a facut apel la Inalta Curte de Justitie care, deocamdata, nu a dat nici un raspuns in ceea ce priveste acest caz. Valoarea actuala a companiei pe piata este de circa 470 mil. dolari.

Guvernul ucrainean a revandut de curand combinatul siderurgic Krivorizhstal companiei Mittal Steel pentru suma de 4,8 mld. dolari, de 6 ori mai mult decat a platit Victor Pinchuk impreuna cu alti 2 parteneri la privatizarea din 2004, achizitie ce a fost anulata de justitia ucrainiana dupa venirea la putere a lui Iuscenko in luna ianuarie 2005. Disputa in jurul reprivatizarii combinatului Nikopol a fost principala cauza a demiterii pe fostul prim-ministru Iulia Timosenko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels