Business Internaţional

Ziua de mâine e crucială pentru economiă mondială: Liderii Uniunii Europene trebuie să găsească o soluţie CONVINGĂTOARE pentru Grecia

Ziua de mâină e crucială pentru economiă mondială: Liderii UE trebuie să găsească o soluţie CONVINGĂTOARE pentru Grecia

Autor: Bogdan Cojocaru

20.07.2011, 17:40 2675

Liderii Uniunii Europene trebuie să găsească o soluţieconvingătoare crizei datoriilor din Grecia la summit-ul de joi,altfel economia mondială va avea de suferit, a avertizatpreşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat deReuters.


Avertismentul lui Barroso vine într-un moment în care statele dinzona euro şi băncile încearcă să alcătuiască un pachet de măsuricare să convingă pieţele că Grecia poate evita intrarea înincapacitate de plată, iar propagarea crizei în alte ţări din zonaeuro poate fi limitată.


"Nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii, deoarece situaţia este foarteserioasă şi cere un răspuns, altfel consecinţe negative vor fisimţite în toate colţurile Europei şi în afara continentului", aspus preşedintele CE.


El apreciază că soluţia problemelor Greciei trebuie să includămăsuri pentru asigurarea sustenabilităţii finanţelor, implicareasectorului privat în salvarea statului elen, creştereaflexibilităţii Fondului European de Stabilitate Financiară -mecanismul prin care zona euro sprijină membrii cu probleme,repararea sistemului bancar din regiune şi asigurarea delichidităţi pentru a susţine economia.
În ceea ce pare a fi o critică adusă cancelarului germanAngela Merkel, trezorerierul neînduplecat al Europei, Barroso aafirmat că a venit timpul ca liderii europeni să spună "ceea ce potsă facă şi ceea ce vor să facă, nu ceea ce nu pot şi nu vor săfacă".


Şefii de state şi de guverne din UE se vor întâlni joi pentru adiscuta despre problema crizei datoriilor din Grecia, stat care arenevoie de un al doilea pachet de finanţare pentru a nu intra înincapacitate de plată. Merkel a atenţionat, însă, că summit-ul nuva aduce o soluţie spectaculoasă, ci va reprezenta cel mai recentdintr-o serie de paşi care trebuie făcuţi pentru scoaterea Grecieidin criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO