Companii

4.800 de bugetari vor umple două hoteluri ale lui Josef Goschy în staţiunea Olimp, pentru 2 mil. euro

4.800 de bugetari vor umple două hoteluri ale lui Josef Goschy în staţiunea Olimp

Autor: Mirabela Tiron

09.07.2011, 11:51 1097

"Am participat la o licitaţieorganizată de Casa Naţională de Pensii care a contractat locuri înmai multe hoteluri de pe litoral pentru bugetarii cu bilete deodihnă", a declarat omul de afaceri. Timp de 12 săptămâni vor venicâte 400 de bugetari pentru a-şi petrece vacanţa în cele douăhoteluri din staţiunea Olimp ale omului de afaceri timişorean, ce apus la dispoziţie toate cele 550 de camere din această staţiune,însă a reuşit să asigure ocuparea a 400 de locuri.

Casa Naţională de Pensii Publicea organizat o licitaţie pentru achiziţia publică de serviciihoteliere şi de restaurant pentru beneficiarii biletelor de odihnăeliberate prin casele judeţ ene de pensii pentru anul acesta,potrivit informaţiilor publicate de instituţie.

Datele de pe site-ul CaseiNaţionale de Pensii arată că numărul estimativ de locuri ce urmau afi achiziţionate în hoteluri se ridica la 66.100, din care 46.300de locuri în unităţile de pe litoral, iar 19.800 în staţiunilemontane şi balneare.

Preţul maxim pentru biletul deodihnă pentru un sejur de şase zile este de 500 de lei, iarhotelurile în care s-au contractat locuri trebuiau să fieclasificate la cel puţin două stele, potrivit datelor din anunţulde participare pentru achiziţia publică de servicii hoteliere şi derestaurant postat pe site-ul CNPP.

1.250 de camere pelitoral

Proprietarul grupului UnitaTurism este unul dintre cei mai mari hotelieri de pe litoralulromânesc, el deţine 1.250 de camere deschise în trei hoteluri dinMamaia (Comandor, Amiral şi Orfeu), trei în Olimp (Amfiteatru,Belvedere, Panoramic - care este închis în prezent) şi două în CapAurora (Onix şi Safir).

"Cei care vor veni în hotelurilemele din Olimp vor contribui la creşterea veniturilor cu 20%,efectul benefic se va vedea la sfârşitul sezonului de vară." Dacăîn mai şi iunie, când au operat hotelurile de la mare, doar 10% dincamerele unităţilor din Olimp au fost ocupate, după cum susţineGoschy, în următoarele luni hotelurile vor fi ocupate aproape întotalitate datorită bugetarilor.

Cea mai mare contribuţie în veniturile dinmai şi iunie au avut-o hotelurile din Mamaia, unde s-a înregistratun grad mediu de ocupare de 80%.

De ce nu vine lumea înOlimp

"În această staţiune se aude muzică, deaceea au venit şi mai mulţi turişti. În Olimp au venit «răzleţ»oameni." Cu toate acestea, cifra de afaceri obţinută de hotelurilede la mare în cele două luni de sezon s-a ridicat la 1,85 milioanede lei (440.000 euro), cu aproape 20% mai mare faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut, potrivit lui Goschy.

Date legate de numărul de turişti care auajuns pe litoral de la începutul sezonului estival nu au fostfăcute până acum publice de către autorităţile dinturism.

Omul de afaceri mai controlează pe lângăhotelurile de la mare unităţi în Cluj-Napoca, Deva, Suceava, Tulceaşi alte oraşe, în total administrând 25 de hoteluri pe piaţaromânească.

Cifra de afaceri a celor 25 deunităţi s-a ridicat la 14,5 milioane de lei (3,5 mil. euro) înprimul semestru, în creştere cu 18%, potrivit omului deafaceri.

Povestea luiGoschy

Fost broker de asigurări înGermania, dar şi un împătimit al bursei, Goschy s-a întors în 1990în România cu aproape şase milioane de mărci germane şi a începutsă cumpere proprietăţ i imobiliare. Dupa un exit în asigurări, prinvânzarea companiei Unita, Goschy a început să îşi dezvoltebusinessul hotelier cu 3.500 de camere în turism, prin achiziţiaunităţilor de cazare de la stat, persoane fizice sau de la SIFTransilvania.

Anul trecut, grupul Unita Turisma finalizat cu o cifră de afaceri de 9,5 milioane de euro, după cehotelurile au operat la un grad mediu de ocupare de 32%.

În prezent, numărul de hoteluripe care le deţine îl poziţionează pe omul de afaceri timişorean întopul celor mai mari proprietari de hoteluri din România, alăturide Radu Enache, George Copos, Mohammad Murad şi fraţiiNegoiţă.

Încearcă de câţiva ani să vândă hoteluri

Pentru a face rost de bani în vederea modernizării unorhoteluri, respectiv Belvedere, Amfiteatru şi Panoramic de pelitoralul românesc, Goschy a scos la vânzare în ultimii doi ani maimulte proprietăţi hoteliere din Cluj, Suceava şi alte oraşe, cecumulează 651 de camere, reuşind până acum să vândă doar un hoteldin Târgu-Mureş. Mai mult, în zece hoteluri au fost scoşi spreînchiriere aproape 3.600 de metri pătraţi, potrivit datelor de pesite-ul Unita Turism. Şi acoperişurile hotelurilor au fostînchiriate companiilor de telefonie mobilă ce şi-au pus pe acesteaantenele. Doar din chiriile percepute pentru acoperişuri elîncasează aproape jumătate de milion de euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO