Companii

Alro la jumatatea anului: cifra de afaceri si profit mai mici

08.08.2001, 00:00 18



Producatorul de aluminiu Alro Slatina a inregistrat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri cu 30% mai mare decat in aceiasi perioada a anului trecut. Luand in considerare inflatia de 37% in aceasta perioada, rezulta ca vanzarile Alro au fost in scadere cu circa 6-7% in termeni reali fata de primele sase luni din 2000.

Vanzarile Alro in primele sase luni ale anului s-au cifrat la 4.167 miliarde de lei (151,5 milioane dolari), fata de 3.205 miliarde lei (160 milioane dolari) in primul semestru al lui 2000.

Nivelul atins de cifra de afaceri este cu 105 miliarde lei peste cel prevazut de Bugetul de Venituri si Cheltuieli (BVC). Dealtfel, acesta a fost modificat negativ cu cateva saptamani si definitivat cu doua zile in urma, datorita scaderii pretului aluminiului pe piata internationala.

"Din punct de vedere cantitativ, am produs si am vandut la fel ca in prima jumatate a anului trecut. Este normal ca rezultatele sa fie aproape la fel ca anul trecut in termeni reali, avand in vedere faptul ca efectele scaderii pretului aluminiului se vor face simtite abia in a doua jumatate a anului", a declarat pentru Ziarul Financiar Marin Nitu, director economic al Alro.

Conform noului buget, veniturile totale ale companiei nu vor mai fi la sfarsitul anului de 9.558.53 miliarde de lei, cat s-a estimat in BVC aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, ci de 9.120,69 miliarde de lei.

Diminuarea valorica a vanzarilor Alro in 2001 se va datora scaderii drastice a pretului aluminiului pe piata internationala, de la 1.550 de dolari/tona, cat a fost anul trecut, la 1.400 de dolari/tona, in prezent. Previziunile initiale ale Alro pentru acest an fusesera construite pe un pret de 1.600 de dolari/tona.

In primele sase luni ale anului, producatorul de aluminiu a obtinut venituri totale de 4.864 miliarde de lei (176,8 milioane de dolari), mai mari cu 69 milarde de lei fata de cele prevazute in buget.

"Estimam ca noul buget, recent rectificat, poate fi respectat fara probleme. Pretul aluminei se mentine la un nivel de 15% din costuri, energia este asigurata pana la sfarsitul anului: totul depinde de pretul aluminiului la Bursa", a precizat Nitu.

Profitabilitatea Alro in comparatie cu primul semestru al anului trecut a fost afectata in primul rand de diferenta dintre preturile platite de companiei pentru energia electrica.

Producatorul de aluminiu plateste in prezent un pret de 32,8 $/MW pentru energia electrica, dupa ce anul trecut a cumparat energie cu 20 de $/MW.

Costul energiei electrice reprezinta aproximativ jumatate din costul total al unie tone de aluminiu iar cresterea acestuia influenteaza decisiv profitul.

In consecinta, Alro a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 944 miliarde de lei (34,3 milioane de dolari) in scadere cu in termeni reali cu 10% fata de aceiasi perioada a lui 2000. Bugetul Alro prevede obtinerea unui profit net de 762 miliarde lei la jumatatea anului.

Adunarea Generala a Actionarilor Alro a definitivat cu doua zile in urma si Bugetul de Venituri si Cheltuieli al companiei. Veniturile totale estimate pentru sfarsitul anului sunt de 9.120,68 miliarde de lei, iar profitul net de 1.035,35 miliarde de lei.

Investitiile estimate de Alro pentru acest an sunt de 35 de milioane de dolari, principala sursa a finantarii urmand sa fie profitul.

?inand cont de faptul ca bugetul rectificat al companiei a redus asteptarile pentru profitul net de la 48 milioane de dolari la 36 milioane de dolari, mentinerea nivelului initial stabilit pentru investitii ar putea fi sustinuta printr-un credit bancar.

Pana in prezent, Alro a efectuat investitii de aproximativ 20 milioane de dolari.



Actiunile se sting incet

Capitalul social al Alro este de 792,29 miliarde de lei, iar actionarii semnificativi al companiei sunt Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), cu o detinere de 54,7%, si compania americana de comert Marco International - prin intermediul Conef si Marco Aquisitions -, cu aproximativ 42%.

Actiunile companiei au fost influentate in acest an de intentia majorarii capitalului social si de oferta publica de cumparare lansata de Marco International prin intermediul Marco Aquisitions.

Dupa ce au ajuns la 27.000 de lei inaintea trecerii datei de referinta pentru inregistrarea actionarilor ce urmau sa beneficieze de majorarea de capital (prin numerar si acordare de actiuni gratuite), actiunile au ajuns in luna mai la 16.500 de lei.

A urmat lansarea ofertei publice de cumparare - la pretul de 25.000 de lei/actiuni - de catre Marco iar pretul actiunilor a crescut la 24.500 de lei in iunie.

In prezent, actiunile Alro se afla pe un usor trend descrescator, cauzat in primul rand de pierderea interesului micilor investitori.

Practic, numarul actiunilor libere la tranzactionare este de doar 3%, ceea ce inseamna ca valoarea zilnica a tranzactiilor si posibilitatile de speculatie sunt foarte reduse.

Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Alro a fost de 20.900 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels