Companii

ANALIZĂ ZF. Cum a ajuns România al doilea cel mai mare producător de biciclete din UE? Producţia a crescut de cinci ori în cinci ani datorită doar câtorva investiţii majore. Cine sunt actorii care pariază pe o lume pe două roţi?

ANALIZĂ ZF. Cum a ajuns România al doilea cel mai mare...

Autor: Cristina Roşca

24.09.2023, 12:01 674

Pe plan local, în 2022 au fost realizate aproape 2,6 milioane de biciclete, arată o analiză a Comisiei Europene Tot anul trecut, în România existau doar 35 de firme care aveau ca obiect de activitate producţia de biciclete, acestea adunând afaceri de aproape 2 mld. lei.

În 2022, în UE au fost produse 14,7 milioane de biciclete. Dintre aces­tea, aproape 2,6 milioane, adică 17,7% din total, poartă pe etichetă pe­cetea „Made in Romania“, piaţa locală fiind al doilea cel mai mare producător din Uniunea Euro­peană, după Portugalia şi înainte de Italia. Pe cele trei ţări le desparte foarte pu­ţin, aşa că lupta e strânsă la vârful unei pieţe care a prins tot mai mult elan în ultimii ani.

Spre exemplu, datele Comisiei Euro­pene arată că în UE producţia totală de vehicule pe două roţi a crescut cu 10% doar în ultimul an şi cu 29% în decurs de un deceniu. În ceea ce priveşte România, în ultimul an există doar un avans de 2% în ceea ce priveşte numărul de biciclete asamblate, însă evoluţia în ultimii cinci ani e de-a dreptul impresionantă, fiind vorba de o creştere de 450% (adică de o multiplicare de mai bine de cinci ori), potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Comisia Europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO