Companii

Complexul energetic Craiova mizeaza pe dublarea profitului inainte de privatizare

11.03.2005, 00:00 31


Complexul energetic Craiova mizeaza in acest an pe dublarea profitului net pana la valoare de 200 de miliarde de lei (5,6 milioane de euro) pe fondul majorarii pretului de vanzare al energiei produse.


"Pentru acest an mizam pe o cifra de afaceri comparabila cu cea de anul trecut, estimata la aproximativ 7.000 de miliarde de lei (173 de milioane de euro), potrivit standardelor internationale de contabilitate. Vanzarile noastre vor ramane cam la acelasi nivel", a declarat pentru ZF Constantin Balasoiu, directorul general al Complexului Energetic Craiova.


Complexul Energetic Craiova nu deruleaza exporturi de energie in acest moment, cu toate ca nivelul exporturilor a ajuns deja la o pondere de pana la 10% din productia interna de energie.


Complexurile energetice de la Craiova, Turceni si Rovinari au fost create in urma cu aproximativ doi ani prin asocierea marilor termocentrale din Oltenia cu minele de carbuni, care asigura materia prima necesara pentru acestea.


Aparitia celor trei actori majori pe piata energiei din Romania a rezultat in urma reorganizarii Termoelectrica, societate care acum se afla intr-o situatie foarte dificila pe fondul datoriilor istorice acumulate si al pierderilor.


Complexul de la Craiova dispune de o capacitate instalata de 930 MW si are o pondere de aproximativ 10% din productia de energie a Romaniei.


Ministerul Economiei si Comertului pregateste privatizarea celor trei complexuri energetice din domeniul producerii de energie, astfel ca potentialii investitori isi formeaza deja echipele de negociatori.


Statul va avea ca si consultant la privatizarea complexului de la Craiova firma Deloitte & Touche.


Consultantul statului va trebui sa elaboreze strategia de privatizare a complexului energetic.


Pe lista investitorilor care au trimis scrisori de interes pentru preluarea complexului energetic se afla Enel (Italia), AES Corporation (SUA), Public Power Corporation (Grecia), International Finance Corporation (divizia de investitii a Bancii Mondiale), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pe ultima suta de metri exprimandu-si interesul si compania ceha CEZ.


CEZ urmeaza sa preia distributia de energie din Oltenia si cauta o sursa locala de alimentare cu electricitate.


O delegatie a americanilor de la AES a discutat zilele trecute cu Codrut Seres, ministrul de resort, proiectele de investitii pe care vor sa le deruleze in Romania, unde


si-au angajat deja casa de consultanta de afaceri Bostina, Buzaianu si Asociatii. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels