Companii

Danezii de la FirstFarms au un nou CEO. În România au un business de 5 milioane de euro

Autor: Gabriel Razi

21.02.2012, 11:35 173

FirstFarms, companie deţinută de investitori danezi, l-a numit în funcţia de CEO pe Anders H. Norgaard, executivul urmând să preia conducerea business-ului începând cu luna iunie a acestui an. Norgaard, 45 de ani, îl înlocuieşte pe Per Villumsen, care va ocupa în cadrul companiei postul de Corporate Operations Officer (COO), el urmând să fie responsabil de business-ul agricol al companiei pe pieţele din Slovacia şi România.

Noul CEO al FirstFarms a ocupat timp de şase ani fotoliulul de CFO al companiei daneze Eskelund Gruppen iar în trecut a ocupat mai multe funcţii în cadrul băncii suedeze Nordea. Norgaard are o diplomă în afaceri şi comerţ internaţional, iar în prezent urmează cursurile unui program MBA.

Danezii de la FirstFarms se aflau în căutarea unui nou CEO de la începutul acestui an. La acel moment oficialii companiei au anunţat că misiunea executivului va fi să dezvolte compania pentru ca aceasta să respecte angajamentele luate în momentul listării la Bursă.

FirstFarms exploatează în România o fermă agricolă de 7.600 de hectare de teren în apropierea oraşului Buzău. Compania a avut afaceri de 3,7 milioane de euro după primele nouă luni ale anului trecut, în creştere cu 150% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Afacerile făcute de danezi pe piaţa locală pe întreg parcursul anului trecut se cifrează la 5 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

FirstFarms este prezentă în România din 2007, atunci când compania a început să achiziţioneze teren agricol în estul şi vestul ţării. Investitorii de la FirstFarms au reuşit să achiziţioneze treptat aproape 9.000 de hectare de teren, însă în 2009 compania a renunţat la cele aproape 2.000 de hectare pe care le deţinea în apropiere de Timişoara.

Investiţiile în terenuri agricole ale danezilor de pe piaţa locală sunt evaluate la 15 milioane de euro, potrivit datelor dintr-un raport al companiei.

FirstFarms produce cereale numai pe jumătate din terenul pe care îl deţine în România pentru că restul nu este comasat. Din cele 4.200 de hectare aflate în exploatare, circa 40% sunt plantate cu grâu, în timp ce restul este împărţit între rapiţă, floarea-soarelui şi orz. Odată cu comasarea terenurilor, danezii de la FirstFarms vizează extinderea operaţiunilor din agricultură până la 10.000 de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO