Companii

Distribuitorul Celesio vrea o retea de farmacii

05.03.2007, 18:42 25

Grupul german Celesio, cel mai mare distribuitor european de medicamente, are in vedere extinderea pe piata romaneasca prin intermediul unei retele de farmacii, potrivit publicatiei germane Sueddeutsche Zeitung, citata de Forbes.
Reprezentantii grupului german, cu afaceri de peste 20 de miliarde de euro, nu au precizat daca vor intra pe piata locala prin achizitia unei retele de farmacii sau vor dezvolta un brand propriu.
In 2005, Celesio a achizitionat compania slovena Kemofarmacia, actionarul majoritar al distribuitorului local PharmaFarm din Cluj, intrand astfel indirect pe piata locala. Reprezentnatii PharmaFarm nu au putut fi contactati pentru informatii suplimentare.
Planurile Celesio pentru Romania fac parte dintr-un program mai amplu de investitii, care prevede de asemenea lansarea unei retele de retail in Germania, in conditiile in care legislatia va permite acest lucru, dar si in Ungaria, Polonia sau Bulgaria. "Suntem pregatiti pentru o extindere pe piata", a spus Fritz Oesterle, CEO al Celesio.
Celesio opera la finalul anului 2005 o retea de peste 2.000 de farmacii in Marea Bitanie (1.527 de unitati), Norvegia (120 de unitati), Italia (162 de unitati), Olanda (51 de unitati), Irlanda (58 de unitati), Belgia (82 de unitati) si Republica Ceha (45 de unitati), prin intermediul diviziei de retail. La finalul anului 2005, Celesio a inregistrat o cifra de afaceri de 20,5 miliarde de euro, in conditiile in care in cadrul grupului lucrau 35.000 de persoane.
Pe plan local, PharmaFarm opereaza o retea de retail formata din 12 farmacii. Compania detine si 10 depozite in toata tara, cele mai importante fiind situate in Cluj si Bucuresti. Compania a incheiat primele zece luni ale anului trecut, cu o cifra de afaceri de 30,5 mil. euro, valoarea reprezentand o crestere de 8% fata de aceeasi perioada a lui 2005.
Principalii concurenti ai PharmaFarm sunt Mediplus, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas Trading sau Montero. Marii distribuitori romani de medicamente si-au dezvoltat complementar si propriile lanturi de farmacii. Cele mai mari retele locale sunt Sensiblu, Help Net, Catena, Dona, City Pharma sau Centrofarm. Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au crescut anul trecut cu circa 25%, pana la 4,3 mld. lei (1,23 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels